joi, mai 17, 2007

PSD - DIN CULISELE unui partid care are prea multe, prea vechi si prea complicate culise

Asa e-n viata. Unele lucruri poti sa le spui, altele nu. Asa e si-n PSD. Unele situatii poti sa le povestesti, altele nu. Nu pentru ca ele, situatiile, nu ar fi adevarate. Ci pentru ca, uneori, toate se spun la timpul lor. Observ ca, in presa, incepe inevitabila discutie despre ce se va intampla cu PSD DUPA... Dupa esecul demiterii, evident. Ce va face Geoana? Va supravietui sau ba? Cred ca, in acest moment, discutia este prematura. Si mai cred, de asemenea, ca adevarata carte pe care o are de jucat Mircea Geoana incepe abia acum, dupa ce va esua demiterea lui Basescu. Cum va intari el partidul? Daca va reusi sa intremeze ceva, dupa acest esec lamentabil...Pentru ca, sa nu uitam. In toamna, sunt alegeri parlamentare europene. Si din mai, pana in toamna, PSD-ul ar trebui sa recupereze serios, daca Geoana mai vrea sa supravietuiasca. Scaunul lui Mirciulica se va clatina cu mare balans abia atunci. Dupa un vot explicit al poporului pentru PSD in alegeri.
Pe de alta parte, ca “nasa” a Grupului de la Cluj, eu nu mai suport aceasta telenovela cu multa guerilla si multe gloante din partid. Da, clujenii sunt mult mai apropiati de Basescu si de Vasile Blaga! Da, clujenii n-au fost de acord cu suspendarea! Da, n-au fost de acord nici cu votul pentru investirea Guvernului Tariceanu! Da, Basescu i-a oferit lui Mircea Geoana functia de premier, inainte ca Tariceanu sa dea afara PD din Guvern ! Da, cureaua de transmisie a fost Viorel Hrebenciuc! Stie omul CE vorbeste. Si, mai ales, CAT si CUM vorbeste. Da, lui Geoana i s-a oferit un mandat lung- 6 ani, daca baga o motiune de cenzura care sa-l darame pe Tariceanu! Da, dar lui Mircea Geoana i-a fost frica de tradare- boala veche in PSD! N-avea nicio garantie ca Basescu, la al doilea mandat, il va numi tot pe el premier. Cine i-a bagat in cap tradarea? Viorel Hrebenciuc-un fel de presedinte executiv nenumit al partidului, in aceasta perioada. Cine ar fi putut avea un joc separat si duplicitar cu Basescu? Cine ar fi putut sa tradeze? Prietenul Ucu, clujeanul. Zis si Ioan Rus. Geoana si Hrebenciuc puteau sa-l darame pe Tariceanu si, culmea, sa se trezeasca cu Ucu premier. E tot de la PSD, nu?- asa i-ar fi raspuns, relaxat si zambitor, Basescu, din jiltul prezidential al Cotroceniului. Dar asa ceva nu i-a facut nici Nastase. Si el, Mirciulica, nici nu era sef de partid pe atunci. Ar fi fost mai trist sau chiar la fel de trist, ca atunci cand l-a pus AN-ul sa candideze la Primarie, si l-a lasat singur, cu toate televiziunile pe cap, in cortul din fata Senatului, cand a pierdut din primul tur.
Dar...sa revenim. Dragi cititori, sunt doua tabere. Sper ca nu va asteptati sa recunoasca vreunul oficial asta. Mircea Geoana, acum, aflat in zodia hrebenciucului, baleteaza intre ele. Este vorba de Ioan Rus si Viorel Hrebenciuc, bineinteles. Doua sabii care niciodata nu vor intra in aceeasi teaca. Povestea, ura, tadarile si pupaturile dintre cei doi sunt vechi. Si au, totusi, o ultima miza: eliminarea definitiva din joc. Ca sa nu-l elimine Rus pe Hrebenciuc din prim-planul partidului( asa cum Rus a facut cu Mitrea si cand a achiesat si Hrebenciuc la tradare) , l-a eliminat Hrebenciuc pe Rus din joc.Inteligent, nu? Cum? Simplu. Cu o suspendare. O suspendare a prietenului lui Ucu: Basescu. O suspendare care a fost gandita de mult timp. O aveau in minte inca de la intalnirea, din ianuarie, de la Bran. Nu e exclus ca suspendarea sa se fi nascut pe acolo. Prin munti... Sau macar in aceeasi perioada cu macar in acea perioada. Eu cred ca, pana in toamna sau macar in urmatoarea perioada, taberele Rus si Hrebenciuc, vor astepta. Dar vor rasuci fiecare cutitul in rana celuilalt. Ca asa e in PSD. Cine si ce asteapta? Fiecare va astepta greseala celuilalt. Iar Hrebenciuc a facut deja una mare si lata. A aruncat PSD intr-o aventura care nu i-a iesit. O aventura pe care nu Hrebenciuc, ci intreg PSD-ul o va plati. Dar pe care Ucu n-o va uita si ierta niciodata. Iar abia de acum, Mircea Geoana trebuie sa demonstreze ceea ce n-a putut sa convinga o viata. Ca poate sa fie al treilea element in aceasta telenovela cu multa guerilla. Ca poate, cu adevarat, sa conduca musuroiul PSD. Un musuroi trist, ofticat dupa nesfarsita si lamentabila suspendare. Dar un musuroi, cu o conducere care, de ani buni, are acelasi instinct. Cand unul dintre ei se aseaza mai bine in scaun, se trezeste, cand gandul nu-i gandeste, cu toate cutitele pesediste infipte in cefele si spatele lui…Dar, cum spuneam. Toate la timpul lor… Acum, cred ca e timpul pentru o singura intrebare: Poate sa fie, dragi bloggeri, Mircea Geoana, al treilea element?

6 comentarii:

Adriana spunea...

Poate fi...singura conditie e sa i se scrie un rol care i se potrvieste! Din punctul meu de vedere, politica interna si Geoana sunt precum apa si uleiul. Indiferent cat se va stradui fostul diplomat nu va reusi decat sa mimeze lamentabil mania proletara. Ori de cate ori se apuca Geoana sa tina un discurs in care isi infiereaza adversarii, ma bufneste rasul. Probabil aceeasi senzatie a incercat-o si nea Nelu, atunci cand l-a facut prostanac. Chiar, isi mai aduce aminte cineva de vreun succes notabil le-al lui Geoana in diplomatie?

cristian Şuţu spunea...

De acord cam cu tot ce spui tu, Sorina. Eu n-as zice, insa, ca Basescu i-a propus lui MG sa fie premier. Din informatiile mele, cel care a primit oferta de a conduce guvernul este Ioan Rus, zis si "Ucu".

cristian Şuţu spunea...

Si inca ceva: super misto fotografiile. Oare cine le-a facut?

maria spunea...

stii ce mi se pare interesant la ei, la psd? ca nu se scuipa public decit rar. e un avantaj? sau nu? oricum, pt premier, mie personal rus mi se pare altceva.

ziarist spunea...

@ Adriana. De acord, cu apa si uleiul. Numai ca, acum, e intr-o alta situatie. Mult mai grea. Daca pana mai ieri a acceptat sa fie ales, la doua Congrese, presedintele de fatada al unui partid, acum, trebuie sa tina de fatada unui partid care a esuat. Grea misiune. Crezi ca va reusi?
@ Cristi. Eu stiu de Geoana. Ucu era tradatorul. Da, fotografiile sunt ale tale. Nu stiu sa te semnez. N-am invatat inca sa editez fotografiile.
@maria. Nu, PSD se scuipa in public numai atunci cand nu mai e loc de scuipat inside. In interior, se scuipa saptamanal, uneori, zilnic. E obositor, dar asta e. Si mie mi se pare Rus altceva.

Adriana spunea...

Sorina, am auzit de la niste baieti muuuuult mai priceputi ca mine, ca pe fotografii se poate pune ceva care se numeste "watermark". Si atunci se stie cine le face.

Revenind la Geoana, depinde cum se vor misca prietenii lui. Daca vor considera ca mai merita sustinere, il vor sustine. Daca nu, il vor lasa din brate ca pe Nastase. Si Nastase avea o matusa, Geoana avea o soacra.... Simt ca iar o sa aiba Oana noastra de munca :D