miercuri, iunie 27, 2007

I'm going...

Daca as putea, as face numai reportaje de calatorie. Numai oameni. Si numai locuri. Pentru ca fiecare loc are ceva aparte. Asa cum fiecare dintre noi avem chipuri, personalitati, talente si obiceiuri diferite. Avem bine si avem si rau. Avem naivitate si avem si josnicie. Avem alb, dar avem si negru. Avem sinceritate, dar avem si minciuna. Avem bucurie si avem si durere. Avem liniste, dar avem si zgomot. Avem frumos, dar avem si urat. Avem destertaciune dar eu zic ca avem si nemurire. Avem paradoxuri. Asa ca plec putin...Sa le mai caut...Ma duc acolo unde mi se pare ca oamenii sunt mult mai zgomotosi, mai deschisi si poate putin mai sinceri...Dar tot acolo unde gasesti si multa liniste... 8 zile in Playa de Palma(Mallorca). Sper sa gasesc si aici romani la fel de frumosi ca si cei de anul trecut. Romani la fel de frumosi si deschisi ca si cei de pe Costa del Sol.

marți, iunie 26, 2007

Louder, please!




La Zagreb, pe 24 iunie, in Summitul Energiei pentru statele din Europa de Sud-Est, Basescu i-a transmis lui Putin urmatoarele: " Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica." Nici Putin nu s-a lasat cu una, cu doua. A avut bilaterale cu majoritatea sefilor de stat participanti la Summit. Mai putin cu Basescu, of course. In plus, mai marele Kremlinului a dat de inteles ca legatura Rusiei cu Uniunea Europeana va fi Bulgaria si nu Romania. In discursul lui Putin, numele Romaniei nu a fost pomenit decat o singura data si atunci in enumerarea mai multor state cu care colaboreaza Lukoil. Putin a tinut sa aminteasca insa de acordurile cu Bulgaria pentru transportul de petrol si gaze rusesti spre Vest si i-a anuntat pe bulgari ca parteneri ai sai in proiectele de energie atomica. Si, pe buna dreptate, ziarele au titrat ca Putin al Federatiei Ruse a taiat Romania de pe harta energetica europeana.
Dupa 24 de ore. 25 iunie 2007. Basescu se duce la Istanbul. La alt Summit. Al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre. Stia ca da iar nas in nas cu Putin. Si asa, se aseaza la masa cea rotunda. Pozitionarea e, cu adevarat, strategica. In stanga, il are pe Voronin al Moldovei, in dreapta, din nou, pe Putin al Federatiei Ruse. Vorbeste si cu Voronin, dar are si o discutie interesanta cu Vladimir Putin- vedem din imagini. Nimeni nu poate sti sigur ce au discutat cei doi. Cristi Oprea, de la Cotidianul, scrie ca Putin i-ar fi spus lui Basescu: " Bravo! Felicitari, nici eu nu am reusit un indice de 75 la suta!"- referindu-se la rezultatele de la referendum. EU nu cred asta. Absolut deloc. Nu cred ca Putin uita usor crezurile taioase ale Basescu-spuse in ultimii doi ani. Nu cred ca-i ridica la fileu absolut nimic, dupa ce...
Sa ne aducem aminte:
- În urmă cu doi ani, Traian Băsescu a comparat Marea Neagră cu un “lac rusesc” şi a propus intervenţia comunităţii internaţionale în conflictele îngheţate din zonă.
- Un an mai târziu, întrebat de şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei despre motivul amplasării bazelor americane în România, Băsescu i-a spus acestuia că Rusia a stat 30 de ani în România şi nu a întrebat-o de ce.
- În vara lui 2006, Traian Băsescu a susţinut proiectele energetice ale României în faţa Camerei de Comerţ a Statelor Unite ale Americii. : “Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie în a demonstra Europei dependenţa acesteia de resursele ruseşti”.
- 8 iunie 2007- La întâlnirea cu liberal-democraţii, Băsescu s-a dezlănţuit împotriva liberalilor si l-a criticat pe ministrul Apărării Teodor Meleşcanu pentru propunerea unor manevre militare comune cu Rusia :„unii politicieni de la Putere consideră că ruşii nu au stat suficienţi ani în România, din moment ce se doreşte aducerea unor trupe ruseşti”.
Asadar, intrebarea mea e simpla. Ce credeti ca si-au spus cei doi? Un fost sef KGB si un fost capitan de cursa lunga, ajunsi sefi de stat...
Vladimir Vladimirovich Putin, 55 de ani, Balanta:
26 Martie 2000- Putin castiga alegerile din primul tur, cu 52, 94%= 39.740.467 de alegatori. E adevarat, era deja presedinte in exercitiu, dupa demisia lui Boris Yeltsin, din 31 Decembrie 1999.
14 Martie 2004- Putin castiga, din nou, alegerile, pentru urmatorii patru ani, cu 71,31% din voturi.
Traian Basescu, 56 de ani, Scorpion:
12 Decembrie 2004- Traian Basescu castiga alegerile, la mustata turului doi, cu 51,23%=5.126.794 de voturi.
19 Mai 2007- rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei: 74,48% =6.059.315 de voturi pentru ramanerea in functie a lui Traian Basescu.
Situatiile nici nu se pot compara. Asa cum nu se poate compara nimic intre Rusia si Romania....
Deci...ce si-au spus?

P. S. Fotografii realizate de Sorin Lupsa.

miercuri, iunie 20, 2007

Caldura maaare, monser!


Domnul Videanu. Fascinantul domn Videanu... Atat de elegantul domn Videanu... Mereu galantul domn Videanu... Uitati-l! Joaca table pe plaja de la Rex.
E caaaaald, e foaaaarte cald, este cu adevarat insuportabil. Bucurestiul se topeste de caldura si domnul Videanu, al Capitalei primar general, moaaaaaare de plictiseala... Da de zor cu zarurile sa nimereasca sase-sase.. Are program de bugetar, deh...Weekendul liber... Si omul si-a luat sotia, si-a pus chilotii rosii si s-a dus la Rex sa se racoreasca putin. Acolo, nisipul e mai curat, plaja mai selecta...O data pe an, merge si Marea Neagra. E dreptul lui...E viata lui...nu?

Pe mine ma amuza cel mai mult domn Videanu atunci cand ploua. Cand Bucurestiul e rupt in doua de furtuni, cand canalizarile nu fac fata, cand Murgeanu e cu apa pana-n gat la toate televiziunile si la toate in direct...cand e dezastru. Cand iesim din casa si ne trezim intr-o mica Venetie. Si inevitabil, in varful buzelor, ne apare domnul Videanu. De ce ne apare? Pentru ca nici atunci nu este. Mereu e plecat si mereu e pe uscat. Ori e in vreun trip prin Italia la o expozitie de marmura, ori nu raspunde la telefon, ori il are inchis, ori se plange ca e blocat in trafic, ori e...asa cum l-am vazut intr-o seara, luat de sotia Mioara de la Primarie, cu masinuta si dus acasica pe bancheta din spate...
Asta-i domn Videanu, deh....Un om pe care nu-l loveste niciodata nici codul galben si nu-l atinge in veci nici stropul de ploaie...

Azi.... era sa uit. La peste 35 de grade, pe inteligentii de la Apa Nova i-a lovit modernizarea. Brusc. Si au decis "să oprească furnizarea apei reci în Bucureşti, în sectoarele 1, 2 şi 3, timp de peste 60 de ore, în pofida previziunilor meteorologice care anunţă temperaturi ce vor depăşi 35 de grade în următoarele zile. Un comunicat al companiei anunţă că furnizarea apei va fi sistată pe tot parcursul săptămânii 18 - 22 iunie, pentru 'efectuarea unor lucrări de modernizare în sistemul de alimentare cu apă potabilă'". Asa suna stirea Mediafax. Si mi se pare incredibila...
Dar daca pe domnul Videanu nu-l atinge niciodata nimic, de ce n-ar opri si Apa Nova apa rece in tot Bucurestiul? Eu zic s-o opreasca in toata Romania....sa ne ducem toti dupa ei la mare. Pe domnul presedinte Basescu il gasim, la Neptun, la racoare, cu intelectualii....Pe domn Videanu la Rex, cu tablele...

Si, in weekend il gasim putin mai incolo si pe domn Tariceanu. Putin cam burtos. Mai burtos decat anul trecut. Fara Peter Imre, fara table, abia venit de la petrecerea lui Puiu Hasotti. Saracul premier....Chiar si el era toropit de caldura. Statea in Navodari, sub o umbreluta. Avea chiloti albi, cu dungi negre si privea romantic marea.....-asa cum arata colegii de la Cancan( dubluclick aici) . La ce cedeti ca se gandea oare?
Si tot in weekend, si tot la mare, si- culmea- tot la Rex, pe plaja cea selecta si pe nisipul cel fin, daca indrazniti sa stati si daca un sky-jet cu tupeu va uda leoarca- NU va impacientati. Sunteti mai in siguranta ca niciodata! Uitati-va atent in jur...Daca vedeti si cativa baieti, mult prea imbracati pentru o zi de plaja, care stau seriosi si urmaresc pe cineva de sub niste ochelari de soare, si mai au la brau si niste centuri cam groase...puteti sa dormiti in pace. Sau puteti sa priviti spectacolul. Spectacolul imposibil. Doi juni ai marilor facatori de politica romaneasca, intr-o plimbare , romantica, pe plaja. Juna Elena Basescu si juniorul Andrei Hrebenciuc.



Ce ziceti de spectacolul asta? Caldura maaaare, monser!


P.S.Fotografiile sunt ale colegilor de la Cancan. Felicitari!

joi, iunie 14, 2007

"Nasul" lor...

Uitati-va bine la el si tineti-l minte. Il cheama Catalin Voicu si, daca nu stiati, e deputat in Parlamentul Romaniei. Niciodata nu iese in evidenta, niciodata nu da declaratii, totdeauna se fereste de camere de televiziune, de ziaristi si de tot ceea ce poate sa-l dea in vileag. Un personaj care mi-a sarit in ochi de foarte mult timp. L-a dat de gol mersul, pasul cadentat pe holul de la P1. De militar acum, pitit in Parlamentul Romaniei. Incet- incet am inceput sa-l urmaresc mai atent. In plenul Camerei, tine tot timpul borseta neagra aproape de el. Tot timpul o pipaie de parca ar ascunde nu stiu ce mari secrete. Si sta mereu in banca, in spate, cu aceleasi personaje. Culmea, sub nasul ziaristilor, cu Ioan Talpes, Marian Saniuta sau Dan Iosif. Un om care i-a fost consilier in ultimul mandat, lui Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni. A facut Şcoala militară de ofiţeri activi de transmisiuni de la Sibiu, a absolvit Dreptul la Academia de Politie, intre 1986 - 1997 - a fost ofiţer activ si a fost decorat si cu Virtutea Militară în grad de Cavaler.

In 2004, domnul Voicu a fost asezat intr-un loc linistit. In Camera Deputatilor, la relaxare totala.
A vorbit, in trei ani, doar o data in Parlament, cu toate ca pe site-ul Camerei, sunt doua postari despre alocutiunile lui. Prima data, Catalin Voicu a vorbit, intr-adevar, pe 20 decembrie 2004, cand a depus juramantul. Adica, 21 de secunde. Pe site-ul Camerei, ciudat, i se aude vocea, dar nu i se vede si fata. Si mai scriu, tot inteligentii de la Camera Deputatilor, ca deputatul Catalin Voicu- de la PSD a mai rostit ceva si pe 6 decembrie 2006, despre Parlamentul European. Ei bine, nu e deloc asa. Daca deschideti link-ul o sa-l vedeti nu pe Catalin Voicu(PSD) ci pe Mihai Voicu vorbind despre Parlamentul European. Un Mihai Voicu cu par, de la tribuna Parlamentului, care n-a fost niciodata la PSD, pentru ca e om vechi din PNL. Culmea, si ministru pentru Relatia cu Parlamentul in Cabinetul Tariceanu.
Una peste alta, Voicu al nostru- Catalin Voicu -n-a grait decat 21 de secunde in 3 ani. In trei ani, evident ca n-are decat doua amarate contributii legislative, ambele, la fel de evident, respinse. Asadar, nimic. Dar cum a ajuns aici? E o povesteeee.... Bineinteles ca Viorel Hrebenciuc l-a facut deputat, dupa ce l-a pus pe lista PSD a circumscriptiei Bacau. Si nu l-a pus intamplator. Daca va uitati pe declaratia de avere a domnului deputat, va apuca nervii. N-are nimic. Scrie ca sta cu mama in timp ce nevasta lucreaza in Ministerul Apararii Nationale.

Iar daca va interesati despre trecutul si despre prezentul domnului deputat, va garantez: va apuca sigur groaza!

Omul e un personaj dubios. Sinistru, as putea zice. Tot urmarindu-l am observat ca unii oameni din PSD mereu apeleaza la el pentru "lucrarile murdare". In lumea interlopa, pe care bine o cunoaste si, in buna parte, o controleaza domnului deputat Voicu i se spune pur si simplu "Nasul". Omul a fost, pe vremuri, mare si tare in SPP, prieten cu Camatarii, in foarte bune realtii cu "unele " servicii, vechi aspirant pentru sefia unui fost serviciu de informatii si recent, doritor de sefie peste alt serviciu special. Omul e plin de pretentii, pentru ca stie ce-a facut, ce poate si pe cine are la mana. Un om care, spun oameni din PSD, il avea la mana chiar si pe Ilie Botos- pe atunci, procuror general al Romaniei. Un personaj care il controleaza chiar si pe Marian Vanghelie. Tocmai de asta i-ar fi rezolvat lui Almanahe toate dosarele nu tocmai frumoase pe care le avea.
Un personaj pe care eu il banuiesc ca a avut o contributie importanta la disparitia notelor de pe biroul prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Poate ma insel, desi nu cred. Un fel de recuperator pe care unii oameni bine intentionati mi-au recomandat pur si simplu sa-l uit: " Nu te baga. O sa fie nasol". Vorbind despre el cu intentionata naivitate, i-am vazut pe oameni in toata firea cum se schimba la fata, cum ii trec transpiratiile sau cum, pur si simplu, se fac ca nu aud bine. Ei bine, acum, pentru prima oara, scriu despre el. Va recomand, dragi ziaristi, doar sa-l urmariti cu mare atentie....Si va dau un sfat: tot ce tine de Catalin Voicu, nimic nu e intamplator....

duminică, iunie 10, 2007

Vedetoii vs. o alta generatie

Astazi, la Realitatea TV. O dezbatere interesanta despre presa, legile nescrise si lacunele ei in societatea romaneasca. De o parte vedetoii, de cealalta parte ziaristii. De o parte, Cornel Nistorescu si Robert Turcescu..si alti cativa si, de cealalta parte, ziaristi precum Cristi Sutu sau Dan Tapalaga. Si pe Oana Dobre as baga-o in aceasta categorie, cu toate ca era moderator al emisiunii. O dezbatere care mi-a aratat, inca o data, ca suntem departe, chiar foarte departe de ceea ce pretindem ca suntem.
Ma uitam si ascultam ingrozita si nervoasa deopotriva, cum unii vedetoi si mari facatori de presa inceacau sa-si ascunda trecutul. Cum isi ingroapau muntele de rahat in nisipul tacerii. Cum Nistorescu avea tupeul sa evite subiectul contractelor de publicitate care, in mare parte a guvernarii Adrian Nastase, ii dictau politica editoriala. Cum pur si simplu nu dorea sa vorbeasca despre intelegerile cu Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, spunandu-i lui Cristi Sutu : "Sa nu vorbim de asta..S-a intamplat acum 3 ani". Cum marea vedeta a talk-showlui romanesc, Robert Turcescu era vizibil deranjat de intrebarile Oanei Dobre, care-i punea pe masa, adevarul gol-golut...Cum vedetoiul ii lua apararea lui Nistorescu pe motiv ca "l-a invatat multe" si , culmea, mai tinea si pledoarii pentru jurnalismul universitar, el- vedetoi care nu venea la cursurile de jurnalism pe care ar fi trebuit sa le predea la facultate...

Cum se inchide gura fara nicio jena unor ziaristi, unei alte generatii de ziaristi, cu aceeasi replica de trista amintire: " Tu sa taci.. Ca eu te-am angajat". Cum cei de teapa lui Nistorescu- si sunt multi- se plang ca noua generatie are prea multa personalitate. E atat de grav ca noua generatie, pe care ei nu o accepta, refuza jocurile, intelegerile din culise, trocurile, contractele de publicitate in varful pixului, pupincurismul, capul plecat si nu este insetata de avere? E atat de grav? Eu cred ca e un semn de normalitate. O normalitate pe care ei pur si simplu o refuza.

Cred ca aceasta este marea diferenta dintre noi si ei. Si parca e ca-n proverbul vechi, putin parafrazat. Cand unii nu vor sa moara, parca nu te lasa sa traiesti si sa vorbesti...Problema lor e una singura: ca gandesti...

Si intrebarea mea e aceeasi: E atat de grav domnilor?

vineri, iunie 08, 2007

Cine castiga in PSD? This is the question...

Un partid cu multi oameni prea puternici. Un partid cu rani mult prea vechi. Un partid obisnuit cu prea multe jocuri si cu prea multe tradari. Un partid care, de atata Putere, nu mai stie sa faca Opozitie. Un partid in care lucrurile se misca greu. Dar cand se misca, sunt de neoprit...
Una peste alta, un partid in care astazi, ca un detaliu, s-a injurat. La greu. Mai nervosi decat Tariceanu, cred ca au fost liderii de organizatii judetene PSD. Oamenii au venit de seara, la Bucuresti, sa rupa pisica odata pentru totdeauna. Sa ramana in Opozitie sau sa intre la guvernare. Si sa voteze maine, in Comitetul Executiv. Numai ca, la mult timp dupa ce aflase presa, au aflat si ei. Comitetul se amanase. "Pentru o data ulterioara". Si oamenii au ramas uimiti. Ca a trebuit sa se duca...de unde-au venit. Pentru ca, la Bucuresti, pisica n-a ajuns inca pe masa. Si nu mai au ce sa mai rupa. Au dat telefoane, s-au interesat de avioane si au injurat la greu... partidul.
Pronosticurile nu erau spectaculoase. Pentru ca, in PSD, fiecare controleaza ceva sau pe cineva, partidul, ca si conducerea, erau impartite. Replicile variau: " Abia asteptam Comitetul sa vad cum si-o vor fura clujenii" sau "Asta e...O facem si pe asta. Stii ca ne sta bine la guvernare".
Un partid care s-a bagat acolo unde n-avea ce sa caute. Si-acum cauta nici el nu stie ce si unde. Dar adora ca tine in stand-by un presedinte obsedat de un premier si un premier obsedat de un presedinte. Un partid care crede ca acum e puternic, dar care, fugarindu-se prin Bucuresti cu liberalii, uita ca, dintr-un asemenea joc, poate sa piarda si mai mult.
Un partid in care, la ora asta tarzie, e remiza. Pentru ca, in PSD, Hrebenciuc a pierdut pariul cu suspendarea iar clujenii au pierdut si ei meciul mazilirii lui Hrebenciuc. Un partid care maine insa o va lua de la capat....Va cauta din nou si din nou sa rupa pisica...Dar daca pisica-i va rupe pe ei?
Apropo...aveti un pronostic? Cine va castiga partida asta- Hrebenciuc sau clujenii?

miercuri, iunie 06, 2007

Acelasi om. Aceleasi fixatii.O noua speranta?

Azi am fost la Nastase. Si-a mai lansat o carte. 570 de pagini de "Romania Europeana". O carte mare, destul de tehnica, intr-un limbaj sec, pusa pe CD, intr-o brosura si intr-un volum. Nastase all-over. Cum bine cunoastem. Si in toate variantele. Pana aici, nimic interesant.
Spectaculosul a fost insa in sala. In Sala Ronda de la Intercontinental. Plina- ochi. Sefi de organzatii pesediste, vicepresedinti PSD, oameni vechi din partid, apropiatii sai ministri, apropiatii sai deputati, apropiatii sai senatori, apropiatii sai analisti, apropiatii sai oameni de afaceri, Niro- "adevaratul sef al lumii interlope" - asa cum mi l-a descris un pesedist, fascinanta Dana, somerul Radu Timofte, cancelarul IT-ist Remus Truica, uitatul Paul Dobrescu, omniprezentul Dan Andronic, inotatorul consilier de la miezul noptii - Victor Opaschi, multi, multi, multi...Erau atat de multi incat m-am ingrozit.
Era lumea lui Adrian Nastase. Parca putin mai mare si mai umflata decat de obicei.
Nastase i-a invitat pe toti. Pe sefii de organizatii i-a sunat personal sa vina la lansare. Si unii au venit. Bineinteles ca toti vorbeau de intrarea la guvernare a partidului. Si multi spuneau ca e o mare greseala. Venisera, evident, sa se planga. Sa planga, probabil, pe umarul simplului deputat. Cu unii Nastase a apucat sa vorbeasca, cu altii a fixat doar viitoare intalniri iar cu cei care au venit prea tarziu nici n-a discutat. Oricum, prezenta era importanta. Venisera ostentativ. Sa-i vada lumea cum se pupa cu Adrian in fata camerelor de luat vederi.

Pentru mine, prezenta multora la evenimentul Adrian Nastase a fost o surpriza. Sincer, nu inteleg ce mai spera acesti oameni de la el. Omul e mort din punct de vedere politic. Toate dosarele, decedata si vesnic pomenita Tamara, toata China si toate groaznicele obsesii si fapte pe care le-am citit in rechizitorii il fac inapt din toate punctele de vedere pentru orice fel de cursa electorala.
Nici 7 cicluri electorale nu-l mai spala. Nici 20 de carti nu-l mai usuca. Cu toate ca "unii analisti"si chiar ziaristi acrediteaza ideea ca doar 4 ani de hibernare i-ar fi suficienti lui Nastase sa iasa din nou in prim-plan. Eu nu cred asta. Si daca ar iesi, n-ar mai avea nicio sansa. Si nu pot sa cred ca un politician normal la cap ar putea crede, sincer, ca Adrian Nastase poate fi o varianta pentru ridicarea partidului pe culmile gloriei. Si mai cred ca si cu oamenii simpli e o problema... Oamenii simpli nu sunt nici prosti si nici uituci. Oamenii stiu ce a facut Adrian Nastase si oamenii vad ca e la fel....


Si asa stateam, ma tot uitam si-l tot ascultam pe domnul deputat. Si raman la parerea mea. E neschimbat, din pacate. N-a invatat absolut nimic din tot ce i s-a intamplat. Are aceleasi glumite, aceeasi aroganta, aceleasi ironii, aceeasi dorinta de autoritate si de razbunare, aceleasi memorii depanate despre aceiasi tradatori din partid. Aceleasi fixatii. Aceleasi pareri. Acelasi om. Aceeasi Dana.


Un om mort politic pe care, astazi, unii am vazut ca vor sa-l resusciteze. De ce ? Raspunsul e in PSD...
Voi ce credeti dragi bloggeri? Adrian Nastase mai are sanse sa revina, intr-un fel sau altul, in prim-planul politicii?

sâmbătă, iunie 02, 2007

Verestoy sau cum sa castigi ilegal 10 milioane de euro in 19 minute

De departe, cea mai tare stire mi se pare cea a colegilor de la Curentul.. Ni-l prezinta pe nemuritorul Verestoy Attila, zis si Cherestoy- de la vestitele afaceri cu cherestea. Imaginati-va doar: avere estimata la 40 de milioane de euro, actionar la vreo 40 de societati comerciale, afaceri de afaceri duse de ani buni si nederanjat de nimeni. Un mare guru al UDMR- vesnicul partid aflat la guvernare. Ce-a facut, anul trecut, domnul senator, de acum il cauta in SIF-uri DNA-ul? Ne spun colegii de la Curentul:

" Senatorul UDMR Verestoy Attila este acuzat că ar fi câştigat la Bursă zece milioane de euro în numai 19 minute. Tranzacţionarea norocoasă s-ar fi petrecut pe 28.03.2006, exact în momentul în care în Parlament se dezbătea legea Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF). Potrivit unor surse din piaţa de capital, citate de TVR 1, baronul UDMR a profitat de faptul că ştia varianta finală a legii, a vândut titlurile deţinute la Bursă la un preţ ridicat şi pe urmă a cumpărat după ce acestea au scăzut cu 9%, scădere datorată legii adoptate în Parlament. Verestoy s-ar fi folosit în acest sens de informaţii din interior, adică "la pont". "

Cine l-a dat in mustata pe Verestoy? Liberalii, mult iubitii parteneri de guvernare...Mai precis, senatorul PNL de Maramureş, Ioan Corodan. Senatorul a sesizat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Ministerul Justiţiei. În baza sesizării lui, DNA a declanşat o anchetă privind tranzacţiile făcute la Bursă pe data de 3 aprilie 2006. Senatorul a reclamat că vânzările de acţiuni la SIF-uri au continuat aproximativ o jumătate de oră după ce cadrul legislativ a fost modificat şi că ar fi existat persoane care au câştigat ilegal sume mari de bani pe această cale: "I-am solicitat atunci preşedintelui BVB să anuleze tranzacţiile făcute după aprobarea ordonanţei care a modificat pragul de deţinere, dar problema a fost lăsată în coadă de peşte. Eu nu am incriminat pe nimeni. Nu am spus că ar fi vorba de parlamentari sau de alte persoane, ci doar am atras atenţia că s-au făcut tranzacţii enorme. Mi se pare că în jur de 200 de milioane de euro, în mod ilegal. Nu ştiu cine le-a făcut. E treaba procurorilor să afle".

Asadar, fiecare avere are o explicatie concreta. Nu credeti? Cat tupeu si cata nerusinare trebuie sa ai ca sa castigi ilegal 10 milioane de euro in 19 minute?

vineri, iunie 01, 2007

In gradina cu maimute...

Ora 10:11 PM. Seara zilei de 1 Iunie 2007. Primesc un SMS:

" Dle Radulescu, pana la aceasta ora nimeni nu m-a contactat. Daca lucrurile raman la fel, voi fi nevoit sa imi retrag semnatura luni dimineata conform intelegerii noastre. Nati Meir".

Mesajul, v-ati prins...era, evident, de la halucinantul deputat Nati Meir. Si stati linistiti...nu a fost trimis din greseala. Nici mie, nici, foarte probabil, altor colegi din presa. Marele deputat, la aceasta ora, face 13-14 prin casa...Pentru ca il asteapta pe Cristian Radulescu, alt mare sef de grup parlamentar al PD, care...NU MAI VINE la negocieri...Trist e ca o motiune de cenzura a ajuns sa stea acum in pixul si semnatura halucinantului Nati Meir si-n negocierile altui halucinant, pe doctrina si pe numele lui- democratul Cristian Radulescu.

Problema e urmatoarea: democratii vor cu tot dinadinsul ca motiunea sa fie depusa. La procentele pe care le arata sondajele, sa-ti arati neputinta in fata unei motiuni chiar si de cenzura...e cam nasol. Cu toate ca, in ultimele doua zile, au reusit numai sa se faca de ras. Putin zis... Oricum, pentru a fi depusa, motiunea trebuie sa aiba numarul legal de semnaturi. Adica o treime din numarul total al deputatilor si al senatorilor. Adica 116,25. Rotunjit, inseamna ca 117 oameni ar trebui sa semneze motiunea. Prima greseala a PD- ei merg pe cifra de 116! Chiar si cu aceasta omisiune din start, motiunea tristilor democrati a reusit in doua zile sa se transforme intr-un spectacol de rasul- plansul. A reusit sa devina un fiasco pentru toate mintile luminate din Modrogan.
Ieri, Fluturica al PLD a frant aripile motiunii de 11 pagini semnand de doua ori. Sau Cristian Radulescu i-a rupt aripile lui Fluturica, punandu-l sa semneze o data pe fax si o data in fals...nu e inca foarte clar...Trebuie sa ne lamurim...Cert este ca a doua semnatura a lui Fluturica a fost inlocuita, dupa ce motiunea a fost respinsa, cu cea a marelui Nati. Nati...cel cu SMS-ul...care ieri dupa-amiaza a fost chemat de acasa, in mare graba, de nervosii democrati. Trebuia sa semneze repede, ca Bogdan Olteanu- liberalul rau de la Camera Deputatilor isi inchidea biroul. Nati, cel cu pixu-n mana, abia mai respira saracu'...De atata graba si dor de semnatura.. Dar cert e ca a mazgalit marele document. Telenovela democrata nu se opreste aici. Nati a pus conditii. Si vrea negocieri. Nu a dat el semnatura degeaba la pedisti. Si aseara, ca-n filme, Nati il astepta acasa, la poarta, pe marele Videanu. Videanu n-a venit. Dar in seara asta, i-a promis ca-i face o vizita adjunctul Radulescu. Tot pentru negocieri. Numai ca SMS-ul disperat al lui Nati, pe care l-ati citit mai sus, arata ca nici Radulescu n-a venit la poarta. E trist si ca-n povesti...
Azi a intrat in scena motiunii si un al doilea mare semnatar. Un "adevarat" spirit liberal, fost mare peremist- Mihail Lupoi. Liberalul new- wave si-a retras semnatura de pe trista motiune doar dupa ce documentul a primit numar de inregistrare. Un alt motiv pentru ca Olteanu sa respinga din nou motiunea. Si asa democratii au ramas cu un numar de inregistrare. Si atat. As zice ca e destul si cred ca prea mult pentru doua zile de chin, prostie, penal si neputinta.


Mai rezistati? Pentru ca mai sunt alti trei fascinanti parlamentari care sunt in incurcatura cu semnaturile. Neculai Apostol- senator independent care "activeaza in grupul PSD de la Senat", Daniel Ionescu- deputat independent care "activeaza in grupul PSD de la Camera Deputatilor" si alt mare independent - Ioan Talpes- care nici el nu cred ca mai stie pe unde "activeaza". Primul cica isi retrage semnatura. Cu toate ca intreaga zi a stat cu telefonul inchis. Probabil, s-a gandit pe unde sa mai activeze in continuare. Ca PSD nu vrea ca parlamentarii sai sa semneze documentul PD. Al doilea, marele Ionescu cica e un om de caracter. Partidul ar vrea sa renunte la semnatura, dar el zice ca merge pana la capat. Fie ce-o fi si pe unde va mai activa. Iar Talpes a semnat fiind plecat in strainatate. Pe scurt, o actiune de importanta "nationala", "colosala" si penala intr-o halucinanta gradina cu maimute...Acestia sunt alesii dumneavoastra. Va place oare pe cine ati ales?