miercuri, mai 04, 2011

Geronimo's controversies



O temă extrem de serioasă, implicarea sau incompetența Pakistanului în chestiunea ben Laden, a ajuns pe locul doi sau chiar trei în topul temelor de dezbatere în presa americană, din cauza gafelor de comunicare pe complicatul subiect.

Mai întâi, a fost aruncatul în mare "potrivit tradiției islamice". Tradiția islamică n-are nimic de-a face cu aruncatul în mare. Apoi, au revenit. S-a dorit, de fapt, înhumarea în 24h. Și ca să nu existe pe undeva vreun loc de pelerinaj.

A urmat povestea cu persoanele găsite în locație. Femeia care era soția, nu era soția, era scut, ba nu era scut. A fost ucisă. Ba nu, a fost împușcată în picior. Câți au fost? 17?! 3 familii. Cifrele variază, ca și scenariile difuzate pe surse. Câți sunt în debriefing? Unde? Și sub ce jurisdicție? Câți au murit și cine mai exact? La fel...Nu se pot pune de acord. Poate că nici nu vor.

Se vor da publicității imagini? Probabil că da. Drudge anunță acordul lui Obama, alți oficiali neagă, unii anunță că încă dezbat. Șeful CIA declară că vor da până la urmă publicității imaginile, un oficial spune imediat că nu s-a ajuns la un acord. Până atunci, CNN anunță rezultatele unui sondaj: 56% vor să-l vadă cu ochii lor pe Osama mort, 44% spun că nu.

Altă fractură logică aparține Casei Albe. Ben Laden a opus rezistență, era înarmat, ba chiar a tras. Azi, la fel de oficial, povestea s-a schimbat. Nu era înarmat. Asta în timp ce un alt oficial spune că n-a opus deloc rezistență. Ba, din contră, individul s-a predat. Curierii erau înarmați, spune altul. Pe de altă parte, și NY Times scria că personajele dormeau, atacul i-a trezit. Panetta e întrebat și el, dar o scaldă. Dă de înțeles că nu era înarmat, dar poate a făcut niște mișcări periculoase pentru navy seals...?!?!?! Iar dacă, dintre cele trei variante, au ales-o pe cea a comandoului pentru a obține dovada supremă, de ce l-au mai lichidat dacă puteau să-l prindă alive? Nici pentru asta nu există încă un răspuns atât de bun de dat, încât să fie mai ușor de digerat. Tot CNN intervievează, după câteva minute, un navy seal care nu spune decât atât: "În asemenea situații, we follow orders". Nici n-ar fi putut să fie altfel, nu? CBS îl întreabă pe Panetta de același lucru, acum ceva timp. Și omul nuanțează, ca și la PBS: Au avut ordin să-l lichideze dar "ar fi existat o mică posibilitate să-l prindem alive".

Cea mai simpatică controversă a fost provocată chiar de șeful CIA care și-a dedicat ziua interviurilor. A dat și pentru NBC. În fine, după ce tot mapamondul a văzut fotografiile cu oficialii americani (The death stare) urmărind live operațiunea, Panetta vine și spune că în primele 20-25 de minute nu prea s-a înțeles nimic din imagini. Informațional, confirmarea a venit altfel. De la comandantul efectiv al misiunii care era campat în Afganistan. Era și logic. Atunci de ce au mai dat publicității pozele, dacă niciunul n-a văzut cum a fost lichidat personajul de la etajul 3? Erau speriați că elicopterul n-a putut ateriza pe acoperiș și planul s-a schimbat puțin? Oricum, nu e foarte clar până la urmă dacă și ce fel de imagini live au avut dinăuntru. CNN deja a luat peste picior Casa Albă, umblând cu fotografia pe stradă și întrebând oamenii la ce cred că se uita președintele lor și ceilalți top officials de aveau asemenea expresii. Răspunsurile...le-a auzit tot mapamondul. Și nu cred că le-au plăcut.

O ultimă problemă apare între CNN și însuși Panetta. În același interviu pentru PBS, Panetta e întrebat dacă ben Laden spune ceva înainte să moară. Panetta zice că nu crede că individul a avut timp să facă asta, totul s-a petrecut foarte repede. CNN citează imediat alte surse oficiale care spun că Osama a avut înainte să moară un mesaj, o replică, o reacție, o dedicație...something pentru americani.

Niciun comentariu: