marți, mai 29, 2012

Marta - Monaco. Prima, pe dreapta.


Știrea sună așa:

Sorin Blejnar și Elan Schwartzenberg au fost audiaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu dispariţia lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar. Soția lui Marta a anunțat dispariția lui vineri, 25 mai, deși soțul său a dispărut de pe 21.

În plus, procurorii ar investiga și o întreagă rețea formată din oameni de afaceri care ar fi scos din țară zeci de milioane de euro, provenite din rambursări de TVA, prin firme special înființate. În rețea ar apărea pe lângă Blejnar, Marta, Schwartzenberg și celebrul libanez Said Baaklini.

În primul rând, mie, ca jurnalist, prima parte a știrii mi se pare ciudată rău. Adică din peisaj mai lipsea Corrado Cattani și muzica din La Piovra. În general, eu sunt Toma  Necredinciosul. Ca atare, eu nu cred că numitul Alexandru Corduț Marta a dispărut pur și simplu. Cred că e viu, nevătămat, bine merci și poate că și râde de noi. Pentru că pur și simplu Marta  nu e un om care să se facă singur invizibil.

Alexandru Codruț Marta este un om cu o avere considerabilă. De profesie este om de afaceri, din greșeală a fost și bugetar. Din slăbiciune, era poate cel mai apropiat om de Sorin Blejnar. Un fin cunoscător al Principatului Monaco, al cărui rezident se zvonește că ar fi devenit, Alexandru Codruț Marta, este originar din Săvârșin, Arad. Vecin cu Blejnar și cu Nicolae Ioțcu - prietenul din CJ al lui Gheorghe Falcă.

Pe Marta Cordut Alexandru trebuie să-l știe și Gheorghe Seculici. Demult. Din 2001 cel puțin. Pentru că altfel nu-mi imaginez cum, acum 11 ani, onor domnul Seculici îi dă lui fix lui Marta o locuință din fondul de stat. Vedeți aici repartiția cu domnul Marta ca și prioritatea lui Seculici nr.721. Trebuie spus că domnul Seculici, între timp, a devenit ministru și socru al primarului din Arad, Gheorghe Falcă. De ceva timp însă, domnii Seculici și Falcă s-ar fi certat. Falcă a rămas cu Ioțcu iar Seculici cu fiica sa. Și cu președinția PDL a Aradului.

Mă rog, numele domnului Marta, căci de la dânsul pornisem, a apărut invocat acum câteva luni și în scandalul de la Arad, când niște procurori s-au dus să ia niște hârtii importante de la Primăria lui Falcă. Atunci vizată ar fi fost chiar gruparea Falcă-Ioțcu- Marta. Iar despre Marta s-a zvonit că a plecat din țară încă de pe atunci…Marta, cercetat fiind în mai multe dosare penale, fost coleg de Gardă Financiară cu bravul lui șef, Sorin Blejnar- ambii promovați de Gheorghe Seculici la centru.

Acum doi ani, în ianuarie, la Balc,Ion Țiriac a organizat, ca de obicei, vestita vănătoare. De atunci m-am întrebat: oare ce caută tocmai numitul amărât bugetar afacerist Marta la celebra vânătoare? Pentru că a fost și el acolo. Bun, să zicem că e vânător. Dar lângă el erau numai unul și unul: primarul orașului Monte Carlo, Georges Marsan, oameni de afaceri influenți în Europa, manageri de bănci, celebrități, Ion Țiriac. Și bineînțeles, Elan Schwartzenberg. Presupun doar că Blejnar nu știe să tragă cu pușca…Însă numitorul comn al acestor oameni este mereu același. Și se traduce prin bani mulți, averi considerabile, influență, afaceri și, of course, Monte Carlo - Principatul Monaco.

Despre Marta s-a scris mult, numele lui a apărut public în diverse interceptări în strânsă legătură cu Blejnar și cu oameni de afaceri săltați de procurori. Însă despre Gruparea Monaco nimeni nu scrie nimic, ceea ce mi se pare, din nou, suspect.  Așa că m-am gândit să-i enumăr eu. Din el se spune că ar face parte numiții: Bogdan Buzăianu, Nicu Niro, Cristian Burci, Cătălin Volşeniuc (fiul ultimului director al Bancorex), Elan Schwartzenberg , Puiu Popoviciu, Dan Fisher,  Ion Țiriac,  Dan Petrescu (cumnatul lui Ion Ţiriac), Carmen Adamescu, soția lui Dan Grigore Adamescu,  Sorin Roșca Stănescu și mulți, mulți alții.

Dacă căutați cumva poze cu dispărutul Marta, o să găsiți foarte, foarte puține. Una e cu el, cu Elan Schwartzenberg și cu Bobby Păunescu de la o întâlnire din București. Și culmea coincidenței: toți oamenii sunt fani Monaco. Mă întreb oare cum de s-au aliniat toate planetele de i-au adus chiar pe toți oamenii ăștia la o masă ?!

În fine, închid cu domnul Blejnar pe care nu-l voi uita niciodată când, acum câteva luni, s-a declarat profund îngrijorat de evaziunea fiscală din Marea Britanie. Am râs atunci, râd și acum, când îmi amintesc seninătatea cu care a făcut-o. De ce nu zice nimic și despre Monaco? – m-am întrebat. Că doar Riviera Franceză o cunoaște mai bine, deh. Răspunsul corect e următorul: în Monaco nu se face evaziune - doar e paradis fiscal. Monaco e tabu. Pe acolo doar se plimbă, se întâlnesc, stau și dispar pur și simplu oameni. Un exemplu mic și proaspăt: Alexandru Codruț Marta.

Un comentariu:

Mimi spunea...

Ma bucur ca ai scris despre acesti oameni! Toata lumea tace, prin ziare am citit foarte putin despre acest subiect.
Astept sa vad ce se intampla cu Voicu, am inteles ca procesul e azi.