joi, august 22, 2013

"Băi, comuniștilor mici", mai ușor cu DNA pe scări!

" -Tu ce faci?
  - Bani!
(...)
  - Băi, ce ticăloși. De asta îți spun. Eu le gestionez în planul imaginii. Chestiunea cu banu'. Lumea-i mult mai atentă la bani "

########

"- Băi, comunistule mic!
 - Banditule mic și frumos, ce faci, măi, borfașule simpatic?
(...)
 - Auzi, f...-n gură să de f..., auzi, de ce nu mi-ai dat aia de parcare, nesimțitule?"

########

"În orice caz, prietenul meu, Sorin (n.r. Vîntu), vreau să spun că este un tip genial. N-ai ce să faci. Fără bani, alungat, făcut, tot...E genial. M-a sunat și i-am spus: Grăsuțule, esti minunat! Băi, îl apreciez, este briliant."

########

Când apreciezi ca "briliant" un infractor veteran al pușcăriilor ca Sorin Ovidiu Vîntu, care-ți este și bun prieten, este imposibil să fii credibil.
Nicio ființă umană care se gândește toată ziua la bani, la contracte, la afaceri, la firme, la conturi, la "gestionarea" evenimentelor din punctul de vedere "al imaginii", care recită plăci la nesfârșit dictate de alții, care pupă în fund la ordinul oricui, de multe ori, în cel mai dezgustător mod cu putință, care are o apetență nemaiîntâlnită pentru troc și negustorie, fără a-și explica propriile controversele, nu se poate prezenta ca un ziarist sau analist echilibrat.

Din fericire, în țara asta, știu destul de mulți ziariști pentru care banii nu înseamnă nimic, care nu sunt prieteni cu toți pușcăriașii de rang înalt ai țării, care și-au păstrat conștiința și coloana vertebrală intacte, slavă Domnului..
Însă când te pretinzi a fi ziarist sau analist și proferezi în neștire acuzații fără nicio bază reală la adresa unei instituții anticorupție înseamnă că ori te-a pus cineva să faci asta, ori susții frenetic poziția vreunui potențial infractor. Ambele variante nu sunt excluse. Dar atunci nu te mai poți numi ziarist sau analist.

Menirea unui ziarist nu este să susțină retorica tuturor pușcăriabililor țării, tuturor infractorilor șmecheri, să spună că politicianul corupt este mai presus de lege, că răul e preferabil binelui, că e mai bine să furi decât să fii cinstit. Asta induc unii "analiști" și pseudojurnaliști în rândul societății cu bună știință. Și asta este extrem de grav și periculos.

Ieri am auzit vreo trei sau patru intervenții din partea aceleiași persoane în spațiul public pe care indiferent ce o întrebai ducea discuția în aceeași zonă. Pentru că era pus să transmită același mesaj: DNA e de vină, Băsescu conduce DNA - retorica USL, PNL care ușor poate fi sesizată. Nu știu sigur dacă și pe cazul Cioabă răspunsul a fost tot că DNA e de vină, dar nu m-ar fi mirat absolut deloc.

Ce deranjează de fapt asemenea personaje- că DNA- singura instituție anticorupție din această țară- lucrează, face dosare, vânează infractorii?
Nu sunt o grămadă de politicieni infractori? Ba sunt.
Nu se fură în fiecare guvernare? Ba se fură de se rupe.
Atunci ce deranjează?

DNA cere urmărirea penală a lui Silaghi, DNA mai prinde o verigă a judecătoarelor șpăgare ce duce până la Curtea Supremă, DNA cere arestări în Ministerul Agriculturii, DNA instrumentează un dosar de șantaj într-un important trust de presă. Care-i problema? Se supără infractorii, se supără prietenii infractorilor?

DNA chiar trebuie să lucreze la foc continuu, nu trebuie să se oprească nicio secundă. Este instituția care trebuie să demonstreze că lupta anti-corupție nu s-a oprit în România după trocul procurorilor, este instituția care are datoria să arate că, în România, politicul nu mai poate dicta Justiției ca până în 2004. De la Parchetul General al lui Tiberiu Nițu, specializat în NUP-uri, nu cred că mai are nimeni nicio speranță, ca și de la DIICOT.

Infractori sunt în toate partidele, la toate nivelurile. Și la PSD sunt foarte mulți ( DNA trebuie să se hotărască dacă-l trimite sau nu în judecată pe Liviu Dragnea), și la PDL, și la PNL, și la PC, și la PPDD. Toți trebuie prinși. Rețelele corupte din Justiție- toate trebuie prinse. Marii afaceriști corupți- toți trebuie trimiși în pușcărie. Altfel, țara asta n-are nicio șansă.

Că România a ajuns în halul în care a ajuns de două decenii și jumătate de furt endemic, vă spun eu că nu le pasă absolut deloc nici "comuniștilor mici", nici "bandiților mici și frumoși", nici "borfașilor simpatici", nici "nesimțiților", nici "genialilor", nici "grăsuților minunați", nici "brilianților".
Uitați-vă la ei, la discuțiile de mai sus și la afacerile lor. Și vă veți da seama de ce și pentru cine urlă în neștire. Veți ști cu ce-și ocupă mintea, timpul și pentru ce-și dedică toate eforturile.
Vă veți da seama de ce spun țării mereu și mereu că infractorii sunt buni, că se poate fura cu nemiluita iar dacă vreun borfaș grăsut sau vopsit este prins pentru asta sunt de vină Băsescu și DNA.

De ce credeți că voi trăiți rău și ei nu?

6 comentarii:

Unknown spunea...

O singura intrebare pentru fanii DNA : Videanu, Berceanu, Udrea, Boagiu,Hoara, Vreme si alti ministri(slugi) basiste nu sunt anchetati(doar anchetati nu si arestati) de DNA in ciuda nenumaratelor plangeri penale ?
E foarte greu de raspuns, NOAPTEA MINTII nu-i asa ?

Anonim spunea...

Corect dna Sorina ,felicitari ,cosul de gunoi al jurnalistilor si analisti ma intreb cum are timp sa ajunga la toate televiziunile antena 3 ,rtv,realitatea.Daca acest om este formator de opinii ,ce opinii vor avea copii nostri.

cosmin spunea...

bine tintit. nivelul de trai al populatiei este direct determinat de nivelul coruptiei. tarile americii latine stiu bine lucrul asta

Anonim spunea...

Un RMN fara cusur!Bravo Sorina!

Anonim spunea...

Excelent !!
Felicitari !!
Continuati tot asa !!

R.Lalu

Anonim spunea...

Sunt oameni care, atacând DNA-ul, își pregătesc statutul de "anchetați la comandă politică". Știu eu un "jurnalist" care a încasat o șpagă de la o multinațională pentru un ministru român. A oprit frumușel banii de la multinațională în contul personal din Elveția și a primit în țară niște contracte cu statul în care nu avea decât de semnat niște hârtii. Astfel a putut să dea șpaga din dividende fără să se poată face legătura directă cu multinaționala. "Brilliant", nu?