joi, octombrie 24, 2013

SUA cer României "instituții, sistem judiciar și procurori independenți și puternici pentru ca Parteneriatul Strategic să funcționeze"

O declarație extrem de clară și concisă a însărcinatului cu afaceri al ambasadei SUA la București, făcută, la Washington, în prima zi a vizitei oficiale a premierului Victor Ponta în Statele Unite și înaintea întâlnirii cu vicepreședintele american Joe Biden, spulberă orice mister al discuțiilor purtate de către premierul Ponta în Casa Albă.
Duane Butcher, participant la întâlnirea dintre vicepreședintele Biden și premierul Ponta a dezvăluit, mai întâi, care sunt subiectele de discuție care vor fi atinse în vizita oficială: "Este o vizită care atinge subiecte diverse: relația politică, militară, dar și partea comercială- în special pe investiții, climatul de business, statul de drept, întărirea instituțiilor dar și sectorul energetic va fi un subiect important."

Așadar, relația politică dintre cele două state, statul de drept și întărirea instituțiilor din România au fost teme cât se poate de clare și serioase, pe agendă, pe care partea americană a dorit să le lămurească cu Victor Ponta.
Însă adevărata cheie în care s-au discutat aceste subiecte, sensibile pentru Guvernul/ Puterea de la București și, în același timp, foarte importante pentru administrația SUA, o descoperim tot în declarația diplomatului american, practic, omul numărul 1 în misiunea diplomatică a SUA de la București:

"Reforma și întărirea instituțiilor independente și puternice în România sunt parte din Parteneriatul Strategic dintre noi. Și este ceva ce continuăm să discutăm cu partenerii români și vrem ca eforturile să fie continuate în acest domeniu. Este important. Pentru ca Parteneriatul Strategic să funcționeze avem nevoie ca România să fie o țară puternică, adică să aibă instituții puternice și independente și de aceea suntem atât de interesați să vedem sistemul judiciar și procurorii și toți ceilalți să fie independenți și puternici."

După această declarație, nu mai e niciun dubiu, nicio îndoială, nicio controversă. Administrația Obama a pus, pentru a doua oară ( prima oară fiind vara trecută), în relație directă și certă funcționarea Parteneriatului Strategic dintre două state cu independența instituțiilor de la București, a sistemului judiciar și a unor procurori puternici. Iar această atenționare extrem de dură, ce sună grav, aproape a condiționare, ar trebui să fie un real semnal de alarmă pentru întreaga putere de la București și pentru premierul Victor Ponta, ca șef al Guvernului, în special.

În general, când asemenea semnale sunt trase, spuse public, în subteran, nemulțumirile sunt mai adânci, dezamăgirile sunt mari.
Atunci când administrația SUA spune limpede lucrurilor pe nume punând serios în discuție cel mai greu document politic ce fixează liniile parteneriatului strategic bilateral între cele două state pentru următorii zeci de ani, un parteneriat atent respectat până acum, care a facilitat amplasarea scutului antirachetă al SUA în România, nu mai este deloc de glumă, este primejdios.
Un alt aspect pe care putem să-l înțelegem din acest semnal de alarmă tras destul de puternic este acela că până nici Statele Unite par să nu mai aibă foarte multă răbdare cu derapajele constante ale noii puteri instalate la București. Anul trecut, în plin cutremur al unui stat de drept și de subrezire serioasă a unor instituții fundamentale, administrația Obama l-a trimis, de urgență, de Philip Gordon, adjunctul șefului Departamentului de Stat la București. Și atunci s-a pus în discuție foarte ferm funcționarea parteneriatului strategic.
Luna aceasta, o a doua acțiune de blitzkrieg, focusată pe Justiție și pe principala insituție de luptă-anticorupție a avut loc, prin decapitarea unor procurori aplaudați pentru curaj și profesionalism de SUA, dar făcuți praf de USL.
Așadar, ce spun acum Statele Unite? Dacă mai faceți ceva, vreo mișcare oricât de mică, punem în discuție din nou funcționarea parteneriatului strategic dintre cele două state. Îl vreți rupt? Nu credem. Atunci orice fel de derapaj nu va mai fi tolerat.

Având în vedere că însărcinatul cu afaceri al SUA în România a participat și la întâlnirea dintre premierul Victor Ponta și vicepreședintele SUA, Joe Biden, este mai mult decât foarte posibil ca aceasta să fi fost adevărata cheie în care s-au purtat discuțiile despre relația politică dintre cele două state, statul de drept din România, întărirea instituțiilor, cu accent clar pe independența și puterea pe care trebuie să o aibă sistemul judiciar și procurorii.

În finalul declarației, Duane Butcher a mai spus următoarele: " Cred că dacă ne uităm la sondaje, vedem că popularitatea acestor instituții este tot mai mare și cred că arată că merg în direcția bună. Las aprecierile acestor decizii pe seama dumneavoastră (n.r. vizavi de ultimele numiri de procurori DNA), însă este important pentru noi să fie procurori foarte, foarte puternici și independenți în acele poziții, în cadrul acestor instituții."

Așadar, SUA au subliniat încă o dată: nu vă mai atingeți de Justiție. Să nu credeți că, în asemenea momente, vreun cuvânt este ales întâmplător.
De altfel, poziția mult mai clar și deschis exprimată de Duane Butcher a fost întărită, mai succint, e adevărat, în comunicatul oficial al Casei Albe de după întâlnirea Biden- Ponta: "Vicepreședintele Joe Biden a sublinat că succesul României, ca partener democratic, cu stat de drept puternic, este vital pentru întreținerea unui climat de afaceri sănătos și rămâne, în mod considerabil, printre interesele noastre comune."
Când "vital", "stat de drept puternic", "în mod considerabil, printre interesele noastre comune"- aceste accente puternice sunt introduse, în ciuda negocierilor, într-o asemenea poziționare oficială și declarată a celei mai puternice administrații din lume, atitudinea este destul de clară, asumată, reiterată pe acest subiect.
"Statul de drept puternic și vital"- ale lui Joe Biden, în asemenea circumstanță, este sinonim, ca simbolistică, cu "funcționarea" pe care o invoca Duane Butcher. Așa cum "în mod considerabil, printre interesele noastre comune"- folosit tot de Biden poate însemna ceea ce deschis invoca Butcher - Parteneriatul Strategic SUA- România.
Oamenii vorbesc pe aceeași voce. Spun aceleași lucruri, dau aceleași semnale. Trebuie doar să-i ascultăm foarte atent.

Ce a înțeles, cu adevărat, premierul Victor Ponta din toate acestea? Greu de spus, semnalele nu par a fi foarte încurajatoare.

În primul interviu pe care l-a dat premierul Ponta după plecarea din Casa Albă și discuția cu Joe Biden, a declarat: "Mi-a spus (n.m. Biden) că, pentru companiile americane, o justiție independentă și eficientă e foarte importantă. Sunt total de acord și l-am asigurat că Justiția va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne. L-am asigurat, ca fost procuror, și ca om care înțeleg cum funcționaează Justiția în America ca și în Europa, că Justiția nu va mai intra în bătăliile politice. Nu vom mai avea discuții că ăștia sunt procurorii mei și trebuie să vă bag pe toți în închisoare. Mesajul a fost clar: vin companii, vrem să investim tot mai mult, asigurați-ne că nu pățim ca pe nu știu unde în lume și trebuie să fugim cu elicopterul. Poate la Washington e mai ușor de explicat de ce am evitat anul trecut crizele politice, mult blamatul acord cu Băsescu. Ei vor să știe că nu mai avem bătălie politică care să arunce totul în aer".

Ca atare, toate temele dezvăluite de Duane Butcher și, partial, de Biden, au fost atinse: relații politice, stat de drept puternic,întărirea insituțiilor, independența procurorilor și sistemului judiciar. "Asigurați-ne că noi, SUA, nu pățim ca pe nu știu unde prin lume și trebuie să fugim cu elicopterul". Inclusiv pentru asta Victor Ponta a dat asigurări.

Numai că, după nici 24 de ore, același premier Victor Ponta, aflat pe același teritoriu SUA, declară, ușor iritat, în ultimul interviu acordat înainte de terminarea vizitei oficiale, cu totul altceva: " Nu am discutat cu Joe Biden nimic despre procurori și nu mi-a reproșat ceva în legătură cu statut de drept din România. Sunt pure invenții. Nici Biden și nici Gordon (n.m Philip Gordon) nu m-au întrebat nimic de suspendarea președintelui. Cred că asta e supărarea mare în tabăra cealaltă. Că se ascultă acum ambele păreri și nu mergem pe "mi-a zis mie Macovei sau Morar"(...) Nu au fost discuții legate de următoarele alegeri, ci toți m-au întrebat ce vreau să fac în următorii ani".

Trecând peste faptul că "discuțiile despre următoarele alegeri" au legătură directă și logică cu "ce vreau să fac în următorii ani", premierul Ponta spune răspicat de astă dată că nu s-a discutat nici despre stat de drept, procurori sau suspendarea președintelui Băsescu. Asta în condițiile în care discuția despre stat de drept este, culmea, subliniată în mod evident, chiar de Joe Biden în comunicatul oficial al Casei Albe.

În plus, premierul spune că toate "sunt pure invenții". Din două, una: ori șeful Guvernului se cataloghează singur mincinos în baza propriilor declarații pe care le făcuse în urmă cu nici 24 de ore, ori subiectul îl deranjează atât de tare și atenționarea SUA a fost atât de fermă, încât orice invocare a problemei îl irită atât de mult de îl face efectiv să nu mai știe ce a declarat.
Este cel puțin absurd să credem că de exemplu, vicepreședintele SUA, omul doi în administrația cea mai puternică a lumii, și însărcinatul de afaceri american în România mint toți, în neștire, pe acest subiect, în condițiile în care preocuparea SUA pe aceste probleme sensibile este cvasicunoscută. Iar de "băsism", "morarism" sau "macoveism" chiar nu-i putem suspecta.

În același context iritat, premierul Ponta a mai făcut o gafă înainte de decolarea de pe solul american. Ea îl vizează pe Philip Gordon. Întrebat dacă l-a chestionat pe Joe Biden despre declarațiile făcute de Gordon vara trecută ( referitoare la situația din România și suspiciunile de fraudare a referendumului), Victor Ponta a spus că nu, dar știe că Gordon a fost "dezinformat", și-a luat când a venit în România informațiile "dintr-o singură parte" (n.m. Philip Gordon a avut întâlniri cu toate părțile implicate în acțiunea de suspendare a președintelui) și, ironic, a spus că nici nu mai știe dacă Gordon mai lucrează în administrația SUA.

Numai că, tot ca o profundă ironie a sorții, realitățile administrației americane nu coincid deloc cu dorințele sufletești ale Puterii de la București. Așa se face că nu numai că Gordon nu a fost dat afară, dar din Martie acest an a fost promovat de președintele SUA, Barack Obama.
Mai precis, Philip Gordon a devenit membru al Consiliului National de Securitate al SUA, principala structură decidentă în probleme de securitate și de politică externă a SUA, a devenit asistent special al președintelui SUA, Barack Obama și același Philip Gordon a devenit și coordonator al Casei Albe în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și zona Golfului- cu accent pe state importante- Libia, Siria și Iran, fiind felicitat prin avansare de administrație ca membru cheie al echipei președintelui SUA care a avut în ultimii 4 ani relații importante cu aliații europeni. Inclusiv cu România.

Trecând însă peste gafe, mesajul transmis de SUA noii Puteri de la București este ferm și fără echivoc: vrem fapte, nu vorbe. Iar dacă nu se întâmplă asta, punem în discuție funcționarea relațiilor dintre cele două state, prin parteneriatul strategic.
În România nu prea este clar dacă semnalul a fost recepționat în toată profunzimea lui și cu adevărata lui semnificație, însă este extrem de trist ca o țară pe care o încredința, în mod direct, acum doi ani, chiar președintele Barack Obama cu atâta încredere încât să sprijine întărirea democrației și statul de drept în alte șase state din regiune, a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării chiar pe acest fundamental ultim subiect.

Până la urmă, și involuția este o realitate. Trebuie doar s-o recunoști, s-o înțelegi și s-o repari. Mai ales când este vorba de țara ta și, implicit, de viitorul ei.

*Declarația Însărcinatului cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA la București, Duane Butcher ( min. 2.34), pentru TVR. Al treilea film.

Un comentariu:

gab1 spunea...

Bravooo pt articol!!! ca de obicei foarte pertinente observatiile dvs.Ar trebui sa incercati ca jurnalist sa luati un interviu dlui Gordon sa vada tot poporul roman ce zice omul care a salvat democrtia in Romania alaturi aliatii europeni.Sa ne zica dl Gordon cum sta treaba cu democratia pe la noi, sa vedem ce probleme avem si sa nu mai zica viorel ca Gordon bate campii...ar tb sa-i luati un interviu sa ne lamurim odata pt totdeauana ce a fost in vara lui 2012, desi nu stiu dc dl Gordon va putea zice direct ce s-a intamplat cu adevarat si sa-i multumiti in numele poporului pt ajutorul dat sa ne pastram statul de drept si democratia!!!