miercuri, ianuarie 22, 2014

După ce Dumnezeu vă salvează, ei vă ucid

Dacă, Doamne Ferește, o să vă prăbușiți cu avionul vreodată, pe teritoriul României și, ca printr-o minune , veți supraviețui, trebuie să știți un lucru sigur: autoritățile vă vor ucide. Veți muri de frig, veți muri mâncați de lupi, veți muri pentru că, în secolul XXI, în România, nimeni nu este în stare să vă găsească. Veți muri pentru că sunt incompetenți, proști și corupți. Veți muri oricum.

Ceea ce s-a petrecut în ultimele  2 zile în România a depășit orice imaginație a unui om întreg la minte. Aurelia Ion, o studentă eminentă de doar 23 de ani, dedicată meseriei pe care voia s-o urmeze, făcută praf din cauza accidentului aviatic, a murit cu lacrimile înghețate pe față. I s-a oprit inima. Ore în șir nu i s-a putut da ajutor.
Adrian Iovan, pilot experimentat, cu 16.000 de ore zbor, a murit între fiare. La propriu. Între fiarele avionului din care nu l-a mai putut scoate nimeni, și-a dat sufletul de frig și de răni, pentru ca mai apoi, în noapte, să-l păzească localnicii ca să nu-l mănânce efectiv sălbăticiile pădurii. Alți cinci oameni disperați stăteau deja pe întuneric, supraviețuiau și ajutau cum puteau, li se stinsese focul, și erau cât p’aci să aibă aceeași soartă dacă un țăran cu suflet nu-i găsea cu o lanternă, în beznă, în pădure.

Aproape 6 ore nimeni, în această țară, nu a putut să-i găsească pe acești oameni. Autorități din trei județe, Ministerul Transporturilor, Romatsa, Ministerul de Interne, ISU, 112, Ministerul Apărării Naționale, STS, Ministerul Sănătății. Nimeni.
Cu patru telefoane funcționale și inteligente la ei, cu conexiune la internet și GPS, cu semnal 3G, nimeni, dar nimeni nu a putut să-i localizeze. De ce? Nici până acum nimeni nu știe. Nimeni nu vrea să admită că se putea. Ba, mai mult, într-un haos de nedescris, toți au sunat oamenii până aproape că le-au descărcat telefoanele. Ori așa ceva nu este posibil. În loc să-i ajute, pic cu pic în omora.

Nu au avut destule picocelule, nu le-a reușit triangulația, nu și-au folosit aparatura, nu au folosit pârghiile legale care există, nici măcar nu au citit Codul Penal. Nu le-au funcționat softurile de milioane de euro cumpărate de la firmele apropiate de prietenul premierului pe banii noștri, habar n-au avut ce au în dotare, nu au reușit să prindă frecvențele date de baliza aeronavei, nu au știut cum să coordoneze niște operațiuni de căutare, nu au avut mașini puternice, nici măcar hărți militare, ci pliante turistice cu Parcul Apuseni. Salvatorii au orbecăit, de nebuni, prin munți. Instituțiile s-au bătut cap în cap și s-au certat într-un spectacol al incompetenței și prostiei ce n-a mai văzut România. Păi cum era să-i găsească? Cum să explici logic o debandadă națională cu accente penale care, în mod real, a luat două vieți?

Luni, după patru ore și un pic de la prăbușirea aeronavei, la ora 20.06, premierul României, Victor Ponta spunea asta românilor, într-o emisiune la B1 tv:  “Vă pot doar GARANTA, repet, că absolut toate forțele disponibile sunt acolo și ideea principală e de a se ajunge la timp. Sunt TOȚI în viață în urma relatărilor pesoanei, spunea domnul Arafat, însă sunt răniți foarte grav și vremea este foarte rea, însă vom ști de la Inspectoratul de Urgență(...) Sunt toate mijloacele tehnice disponibile, mașini, oameni. (...) DIMPOTRIVĂ (n.r. nu a fost întârziată procedura) (...) Raed Arafat este în țară, am vorbit cu domnia sa, a vorbit cu cei de la SMURD, însă sunt toate forțele disponibile. Raed Arafat nu este în acest moment în țară, este șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență care coordonează direct această operațiune de salvare. Asta e tot ce știu eu să vă spun (...) ”.

Nu numai că premierul României se contrazicea singur de la o propoziție la alta, nu numai că realitatea a demnonstrat că nimeni nu coordona pe nimeni, că nu urmau nicio procedură deși ele existau, că erau întârzieri fantastice și un adevărat haos în sistem, dar la ora aceea nici nu mai erau toți în viață. La 21.13 oamenii au fost găsiți. La 21.21, premierul României primește un SMS și spune public: ”Am primit un mesaj legat de persoanele accidentate. Au fost găsite, în sfârșit, da! Au fost găsite. Acum am primit și eu mesajul și le-am cerut să-mi dea și în timpul emisiunii DACĂ E CEVA SIGUR. Deci ACUM E CU SIGURANȚĂ, acum se organizează evacuarea. Doamne ajută să fie cu success operațiunea!” Așadar, șeful Executivului știa exact ceea ce se întâmplă sub el, primise mai multe informații contradictorii în timpul acelei zile și...n-a făcut nimic. S-a dus la televizor să mai dea un interviu.

Totul însă a explodat Guvernului în față chiar în acea seară. Un val de emoție publică și de întrebări fără răspunsuri s-au succedat cu o viteză amețitoare, devoalând practic babilonia și prostia în formă brută a unui sistem pe care chiar Executivul României l-a patronat. Astăzi, după o glumă de raport preliminar contestat chiar din sistem din cauza erorilor, au fost demiși niște pioni de rang secund cu salarii uriașe. În mod firesc, ar trebui să înceapă imediat niște urmăriri penale. Neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Asta înseamnă închisoare de la 2 la 10 ani.
Un politruc de secretar de stat care, acum câteva seri se prezenta ca șef al unei celule de criză din MAI și care explica românilor, într-o combinație de amatorism și tupeu rar întâlnite “marele succes” al uciderii unor oameni, a zburat și el. Restul s-a negociat. Și nu se opresc. Premierul României, într-o continuitate halucinantă, nu numai că nu-i demite pe responsabilii reali, dar înființează și comitete peste comiții pentru situații de urgență care, în lege, există de un deceniu. Chiar el și miniștrii lui nu și-au pus structurile în funcțiune. Și cam atât.

Vă mai miră de ce s-a întâmplat? L-ați auzit pe Radu Stroe:
“ Avionul Smurd ( n.m. care stă în Bacău) ESTE PENTRU SALVARE DE OAMENI, nu pentru alte activități!
“ N-am probleme (…) CARE celulă? Dar n-am avut celulă de criză la minister (…) Îmi reproșez că S-A ÎNTÂMPLAT ÎN TIMPUL MANDATULUI MEU...nenorocirea

Voluptatea nesimțirii și cretinismului a lăsat perplexă o țară întreagă.

Oare de câți români morți este nevoie că să plece doi miniștri responsabili pentru iresponsabilitate din Guvernul României, știți cumva?  Zece, trei sute, mii? Lui Victor Ponta doi nu-i sunt suficient

8 comentarii:

Rossenberg Alfred spunea...

Toată admirația pentru jurnalista Sorina Matei!

Justificată revolta dânsei și îndreptățită retorica: "Oare de câți români morți este nevoie ca să plece doi miniștri responsabili pentru iresponsabilitate din Guvernul României, știți cumva? Zece, trei sute, mii? Lui Victor Ponta doi nu i-au fost suficient. Oare de ce?!"

Subscriem! Felicitări d-nei Sorina Matei!

Anonim spunea...

Sorina Matei este printre putinii jurnalisti romani pe care ii urmaresc de aici din Canada. Pacat ca astfel de oameni nu sunt in posturi de conducere ca tara s-ar schimba in sfarsit in binele pe care toti (exceptand penalii) il dorim.

Unknown spunea...

Scuzati-ma dar tot acest guvern incompetent ar trebui sa-si dea demisia in frunte cu papusarul sef, dl Ponta. Oare cu cate nereguli si cu cate minciuni mai trebuie prins ca sa renunte la os?!!!!

Anonim spunea...

D-na Sorina Matei,va scriu cu mult respect.
In cazul accidentului de avion sunt necesare 2 anchete:
1 . O ancheta privind starea tehnica a avionului , licentele pilotilor, derularea zborului cu inregistrari si date meteo cu tot plus declaratii
martori in viata.Cum a ajuns studenta in avion?Exista cadrul legal cum a ajuns fata in avion?Sau a luat-o doctorul ptr ca o placea?Daca era grasa o lua cu el?
Iovan cate incidente are? A intrat intr-un nor invizibil la Malaga,nu exista nor invizibil, ptr ca norul este suspensie de apa si particule(praf).Norii nu au stafii.A intrat in stuf cu un BN2 in 2012.De ce nu cheama guvernul ingineri din afara sa vada epava avionului?
2.Ancheta dupa accident: ce au facut ministrii conform legii?
Min transporturilor, armata, Mi , Sanatate, primul ministru .Acestia sunt cei care dau ordine, restul structurilor doar raporteaza.
Parerea mea e ca pilotul a gresit, ca doctorul a omorat fata ajutat de guvernul incompetent .
Eu am doar pareri,dvs puteti ancheta si poate de data asta nu se mai musamalizeaza si putem vedea adevarata fata a fiecaruia in povestea asta.
Numai bine.

Crisan Ilie spunea...

Fostul secretar utc a ajuns ministru ca lingau al lui Antonescu, acum a fost fortat sa-si dea demisia dar mai sunt si altii care nu au ce cauta in guvern .Pe cind demisia lui Ponta? sprijinitorul lui Stroe.

Anonim spunea...

Zsolt
Excelenta analiza. felicitari

Anonim spunea...

Oare de ce in Thailanda se poate rasturna guvernul dar in Romania nu?... de cate exemple tragice mai avem nevoie pana sa ne ridicam in picioare? ca acum stam tolaniti si doar citim presa :(

Anonim spunea...

E adevarat ca YR-ANF si 1121 sunt nu numai acelasi tip de avion ,dar si unul si acelasi avion revopsit?
E adevarat ca arafat a mintit romanii ptr cei 2% si a manarit banii ?
Oricum a mintit cu avionul nou-nout
inmatriculat 1121 care e defapt un second .Inca un penal care trebe sa mearga la racoare, arafat asta.
Donez 2 % ptr constructia de inchisori !