joi, ianuarie 09, 2014

“Victor, ce vrei TU să faci pentru România?”

Orice ar fi răspuns cu adevărat la această întrebare Victor, premierul României, acum două luni jumătate, vicepreședintelui american, Joe Biden, în Casa Albă, au fost doar vorbe. Foarte important este ce-a făcut, în realitate, șeful Executivului român odată întors în București.

La ora la care scriu, Victoria Nuland, un important oficial american, trimis special al șefului diplomației SUA, John Kerry, este deja în Vilnius. Într-un turneu european fulger, de șase zile, care cuprinde alte patru state importante, administrația americană a inclus și România. Bucureștiul este singura capitală unde Victoria Nuland, o atentă cunoscătoare a realităților românești și a spațiului ex-sovietic, va sta două zile și are mai mult de lucru. Mâine va sosi.

“Eforturile pentru consolidarea statului de drept, probleme bilaterale și regionale” sunt pe agenda de discuții a asistentului pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat. Asta înseamnă că, pentru a treia oară, în ultimul an și jumătate, administrația americană pune extrem de serios în discuție funcționarea parteneriatului strategic cu România.
Ultima dată,  SUA au transmis direct șefului Guvernului de la București, Victor Ponta, că asta înseamnă “instituții puternice, sistem judiciar și procurori independenți și puternici”. Și Casa Albă i-a scris premierului român, negru pe alb, într-un comunicat, că succesul României ca partener democratic al SUA, cu stat de drept puternic, este vitalși rămâne, în mod considerabil”, printre interesele comune ale celor două țări partenere.
Acum două luni și jumătate, la 10 minute după întâlnirea cu vicepreședintele american, Joe Biden, Victor Ponta a recunoscut că purtase discuții în Casa Albă despre o Justiție independentă și eficientă, că dăduse asigurări inclusiv că, în România, partea americană “nu va păți ca pe nu știu unde în lume și trebuie să fugă cu elicopterul”. După nici 24 de ore, tot din Washington D.C., același premier al României nega totul, ba chiar îl ridiculiza în România, într-un interviu transmis în direct, pe Philip Gordon, primul trimis al administrației americane la București devenit între timp asistent special al președintelui SUA, Barack Obama.
De atunci, timp de două luni și jumătate, premierul României a trecut la fapte. Ca atare, până acum, Victoria Nuland și nici Departamentul de Stat nu și l-au trecut pe Victor Ponta în program. Fără să vrea, chiar ministrul de externe, Titus Corlățean atunci când încerca să explice că "programul primului ministru era făcut de multă vreme și n-a mai putut fi schimbat" s-a scăpat și a zis că, de fapt, "agenda a făcut-o partea americană". Pus față-n față cu această situație extrem de delicată generată de un refuz ferm, premierul român a plecat, într-o deplasare privată, la Viena. Un alibi care nu se știe cât va ține, dar totuși a fugit în apropiere în caz că ceva, pe ultima sută de metri, se va schimba.

Statul de drept s-a zdruncinat și se cutremură continuu la București de un an și jumătate. Puterea politică, reprezentată de Executiv, nu poate accepta separația puterilor în stat, funcționarea unei Justiții independente, nesubordonarea politică a magistraților, transparența decizională, continuarea luptei anticorupție și nici libertatea de exprimare. Un pachet exploziv, letal pentru democrație, bubuie din când în când într-un stat partener al SUA, membru al NATO și al Uniunii Europene. Fără ancora de stabilitate care a reprezentat-o de un deceniu Președinția României, după câte s-au petrecut și urmează să se întâmple în acest an prin excelență electoral, nimeni nu știe dacă ceva, cumva, va mai rezista în București.

Numai pe invers a ales de când s-a întors de la Washington, premierul României, Victor Ponta. Decizia politică, puterea judiciară și libertatea presei- toate sunt în acest moment viciate de extrem de puternice grupuri de interse și de presiune, unele partinice, altele cu accente infracționale, cu care a pactizat și care sunt încurajate de șeful Executivului să facă orice doar pentru a avea el liniște, susținere electorală, protecție mediatică și sprijin asigurat într-o eventuală cursă prezidențială. Pe Victor Ponta nu-l prea interesează România, îl preocupă, în mod cinic, numai destinul său care, din punct de vedere politic, va fi pus în joc în acest an.

DECIZIA POLITICĂ. Prin “Marțea neagră”, ziua în care partidul condus de Victor Ponta a inițiat și votat, alături de partenerul de guvernare, legalizarea corupției la București, șeful Executivului român, fost procuror, a demonstrat că între Washington și ilegalitate, este mai aproape de cea din urmă. Modificările la Codul Penal, legea amnistiei și grațierii, pregătirea unei ordonanțe de urgență pentru eliberarea unor clienți politici din pușcărie, demisia subită a Avocatului Poporului- toate au arătat că în București, oricând, statul de drept se poate dărâma “cărămidă cu cărămidă” la comandă politică. Iar Victor Ponta nu numai că a știut totul dar, în subteran, a și aprobat. Un commando politic infracțional format în principal din personaje certate cu legea, fără niciun fel de repect pentru valori și principii, toate apropiate și acceptate de premierul României erau pe punctul să arunce statul român înapoi în timp cu un deceniu. Tot Occidentul a reacționat vehement, tăvălugul s-a oprit puțin numai datorită reacției unei părți din media. Însă și acum șeful Executivului de la București este alături de prietenii săi.
Afacerea” Roșia Montană, “afacerea” Rompetrol, China- sunt alte trei exemple deocamdată cunoscute publicului care-l pun serios pe premierul României sub semnul întrebării. În spatele vorbelor lui, sunt fapte. Iar faptele sunt coodonate și comandate de aceleași puternice grupuri de interese și presiune. Vorbim despre mulți bani, despre influență și poate chiar despre modificarea unor orientări strategice ale României. În toate acestea, de exemplu, rolul cercului de apropiați ai premierului de la București este mai important decât se credea.
     
JUSTIȚIA. Decapitarea șefilor secției I a DNA, motorul principalei instituții anticorupție din România doar pentru că s-a trimis în judecată un dosar care devoala un mecanism politic de fraudă în timpul unui proces democratic – și asta a plănuit și a și reușit Victor Ponta, premierul României. Colegii săi din studenție, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și procurorul general al României, Tiberiu Nițu, au fost în toată această acțiune doar buni prieteni și simpli executanți.
Desele intimidări publice la adresa procurorilor și judecătorilor în timp ce instrumentau sau chiar judecau importante dosare de corupție, pactizarea declarată cu infractorii ulterior condamnați, presiuni și reușite în oprirea unor anchete în plină desfășurare ( cazul Bolintineanu)- toate acestea l-au pus în opoziție pe premierul de la București cu orice concept al statului de drept care ar putea fi înțeles de  Occident sau Uniunea Europeană.
Când îți sunt mai aprope de suflet, de interes sau de puterea financiară un Becali, un Voiculescu, un Fenechiu, un Dragnea, un Năstase sau orice alt condamnat definitiv și irevocabil cu executare, în momentul acela, premierul României se poziționează mult prea departe de Washington. Se apropie mai degrabă, prin atitudine vizavi de Justiție de un alt om politic pe care-l admiră. Numele lui este Recep Tayyip Erdogan. Întreg Occidentul privește cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Istanbul.

În mod extrem de periculos, Parchetul General este, de ceva timp, subordonat politic premierului de la București și apropiaților săi. Există presiuni uriașe pe procurori și judecători și în alte dosare dificile pentru cercul de partid și nu numai al primului ministru. Dosarul de Prahova “Păvăleanu- Alexe” ce aduce la lumină un adevărat grup infracțional organizat este doar un exemplu. Dosarul Constantin Nicolescu, în care s-a dat deja o sentință nedefinitivă de închisoare cu executare, este alt exemplu.

Ultima lovitură dată Justiției a constat în subordonarea fără dubiu a Consiliului Superior al Magistraturii, instituția care ar trebui să garanteze independența actului de Justiție. Negocierile politice de culise purtate de tot de amicii primului ministru au adus pe funcție un președinte și un vicepreședinte al CSM care, într-un an, cel mai probabil, vor goli de substanță și însemnătate întreaga instituție. Șeful secției de judecători aproape că nu are niciun cuvânt de spus iar șeful secției de procurori este mai apropiat de infractori decât de actul de Justiție. Totul s-a văzut de a doua zi, de când, în cazul Năstase, același premier de la București ,Victor Ponta, prin atitudine, a derapat.
       
 LIBERTATEA PRESEI. Să explici în acest moment unei Puteri ca acestea ce înseamnă libertatea de exprimare, ce presupune informarea corectă a publicului, ce necesită echilibrul, deontologia, credibilitatea și, până la urmă, meseria de jurnalist este un exercițiu pe cât de inutil, pe atât de periculos. Te poți trezi cu câteva telefoane de amenințare pe care nici marii infractori ai României n-au avut până acum curajul să le dea. Te poți trezi cu presiuni, cu interdicții, poți ajunge trezi mutat, schimbat, cu contractul tăiat sau dat afară.
Vârful de lance al acestei operațiuni care implică importante mișcări în presă este același bun prieten al premierului, afaceristul și deputatul Sebastian Ghiță. Odată ce-a dat mâna cu puterea lui Dan Voiculescu, Ghiță face orice pentru a-și proteja mediatic prietenul pe care vrea să-l pună în fruntea statului. Ținta este unanimitatea, crearea unei realități publice paralele și influențarea/ intoxicarea electoratului în perspectiva alegerilor ce vin.
Ca atare, se cumpără asiduu tot ce mișcă în presă, se destructurează la bucată televiziuni, se comandă în mod direct instituții care ar trebui să vegheze la derapajele mediatice, se influențează și comandă politici editoriale. Un flux financiar nemaiîntâlnit dar provenit numai din contracte cu statul, adică din bani publici, este direcționat doar spre cercul intim de decizie al șefului Executivului. Fiecare are un preț, se spune.
Câteva voci libere și zone din presă n-au- se dovedește. Asta deranjează extrem de tare. Iar cei care trebuie “executați” sunt luați om la om, presați și intimidați. Uneori, execuțiile reușesc, alteori nu. Un singur lucru este aproape cert: nici chiar Adrian Năstase nu acționa atât de cinic, de clar și ferm.

ȘANTAJAREA OCCIDENTULUI. O premieră absolută în mandatul premierului de la București o reprezintă amenințările și șantajul adresate partenerului strategic al României- Statele Unite ale Americii. Chevronul investește în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu paralemtnarii. Aici cred că a fost o greșeală (...) I-am transmis însărcinatului cu afaceri al SUA că nu trebuie să ne atragă atenția niciodată la nimic.(...) De atras atenția nu ne mai atrage nici Moscova, nici altcineva (...) Ideea că o ambasadă atrage atenția este o idee total greșită”, a declarant șeful Executivului român.
Niciun premier sau președinte al României n-a adresat asemenea mesaj în ultimii 25 de ani, partenerului strategic și aliatului României din NATO- SUA.
Statul sunt eu, a spus de fapt șeful Executivului. Dacă vreau eu, aplic legea, dacă nu, nu- Chevronul- o investiție majoră și strategică a României, poate să plece din țară. Tot eu sunt legea, doar eu o fac și tot eu o aplic. Indiferent ce aș săvârși, când este vorba de un premier- șef de Executiv, nu înseamnă că este ilegal. Ca atare, în fața oricăror acțiuni ale mele, tot Occidentul trebuie să tacă. Așa a gândit și Richard Nixon. A demisionat din funcția de președinte al SUA acum 40 de ani.

Esențial este că în spatele tuturor celor de mai sus sunt fapte și acțiuni concrete. Fată-n față cu aceste certitudini, limbajul dublu al premierului a falimentat, dimensiunea sa externă la care a tot lucrat intens tot cercul de apropiați s-a evaporat. Ce-a făcut, încă mai face și ce și-a propus Victor Ponta pentru România este evident, nu mai necesită pentru nimeni niciun cuvânt, nicio explicație.
Două lucruri par însă evidente: greu de crezut că premierul de la București, cumva, se va opri. Și, în același timp, este imposibil de gândit că cineva va accepta ca România s-o ia pe acest drum.
Pentru România, Uniunea Europeană, NATO, partenerii săi strategici dar și pentru regiune, riscurile unui asemenea derapaj sunt majore.

Cineva, cu siguranță, va pierde. Foarte probabil, nu vor fi cei care, în mod sincer și cinstit, au pus întrebarea de mai sus. Ci acei care au răspuns... exact așa cum au răspuns. Fiecare pasăre piere pe limba sa.

14 comentarii:

cainelemuntelui spunea...

Dupa parerea mea plagiatorul nu stie nici cei cu el , daramite sa stie ce face cu tara. Este o papusa ( cuvant prea frumos pentru el ) manipulata de mafia coruptiei. Asa se vede din varful muntelui.

bibliotecarul spunea...

Am asteptat ca multi altii venirea americanilor, apoi a uniunii europene. mi-a ajuns. Nu inteleg de ce trebuie sa stam sa asteptam sa ne spuna america, mai nou cica germania, ca doar ei conduc Europa, ce trebuie sa facem noi oamenii de rand, ca politicienii stiu ce au de facut si de furat. Am citi multe articole despre America si politica ei de ocupare a tarilor in numele democratiei, nu despre americanii simplii care sunt la fel mintiti ca si noi, sunt taxati la fel ca si noi, singura deosebire este ca lor li se spune ca sunt buricul pamantului. De ce trebuie sa aflam noi oamneii simplii ca vine nu stiu cine ca sa puna ordine sau mai bine zis sa aduca ultimele ordine? Stim bine ca americanilor nu le pasa de noi, ci doar de petrol, gaze de sist, aur....etc. Nu ei au pus pe cine trebuie in perioada asta la guvernare?? Nu ei primesc bani de la noi pentru nu stiu ce autostrada care nu se construieste?? Nu ei ne ataca bogatiile, alea care mai sunt, cu acordul celor pe care ia pus si care sunt aparati de jandarmii si politia care ar trebui sa ne vegheze pe noi, romanii, impotriva furturilor? Ma lasa rece cine ne viziteaza si de unde vine. Am ajuns exact unde trebuie asa cum a fost scris in cartile de dupa revolutie despre ocuparea Romaniei, asa cum este trecut in toate legile conspiratiei si asa cum acum au inceput unii oameni, vezi istoricul Dinu C Giurescu, Ion Coja si multi altii sa declare starea in care am ajuns. Doar pe ei ii mai credem si speram ca datorita unora ca ei sa avem curajul sa schimbam ceva in tara asta. In rest, sa auzim si sa simtim, mai ales, lucruri bune in viata noastra.

Anonim spunea...

Din pacate, citim prea putin iar de inteles....
Pana si Bibliotecarul nu reuseste sa treaca din ...trecut :-(

wolf spunea...

bibliotecarule, tu existi cu adevarat?

Anonim spunea...

Sorina, tu ai dreptate in absolut tot ce scrii. Problema este insa ca prostimea se va uita in continuare la cele 2 posturi infecte, Antena 3 si RomaniaTV. Si va vota in consecinta.

Anonim spunea...

@bibliotecarul

dle, ce naiv esti. dta chiar crezi ca departamentul de stat vine sa ne ia noua banii de autostrada? pe bune?

e vorba de sfere de influenta, de pozitionare in coasta rusilor, etc.

vin sa se asigure ca nu vor fi lasati in drum de aliante pe la spate cu chinezi, etc.

si fii sigur ca vin tare.

nimrod spunea...


@wolf

Bibliotecaru' (ala adevarat, prietenul meu) avea stofa... englezeasca. Si nu scria cu doi de i atunci cand nu era cazul. :)
Ce sa-i faci... Altfel, tot ce e nou, inclusiv pe bloguri, pare sa fie Made in China.

Anonim spunea...

De acord cu articolul, mai putin comparatia Ponta-Nixon. ;) Nixon a fost o forta pe politica externa.
Deci va rog sa va informati.

Anonim spunea...

cine STIE despre USA stie ca americanii pedepsesc greu MINCIUNA. Ponta l-a mintit pe J.Biden (viitor presedinte?) si asta nu se iarta.

Mircea spunea...

Mai voiam sa subliniez o chestiune... "Martea neagra" s-a intimplat in timp ce Ponta (cersea) alerga dupa o poza cu Obama... Acum se ascunde ca un scolarel pe nu stiu unde. Cit de penibil...

bibliotecarul spunea...

Domnule anonim din 09.01, ora 19.04, domnule wolf, domnule anonim din 10.01 ora 02.19 si domnule nimrod, va multumesc pentru critici. aveti dreptate si eu nu. am inteles subtilitatea vorbelor dumneavoastra si imi asum greselile. din pacate dumneavoastra domnilor nu ati simtit ceea ce am vrut sa spun. este greseala mea, trebuia sa ma exprim mai clar. o sa mai iau lectii intre timp si dupa aceea o sa imi astern gandurile ca obs ca pana si tastatura calculatorului este made in china si scrie cu mai multi de i. asta era important ca unii sunt agramati si nu mesajul pe care incearca sa-l transmita. niciodata nu am judecat omul dupa cum scrie daca mesajul pe care vrea sa il transmita este din suflet. una din cauzele dezbinarii nationale suntem noi insine ca nu stim sa apreciem aproapele asa cum este el. si domnule wolf chiar exist :))) si citesc enorm zilnic dar nu asta este important. cei care ma cunosc stiu ca nu mint. domnule anonim din 10.01 ora 02.19, nu sunt deloc naiv. fiecare crede si intelege ce vrea din mesajele trimise de aliati.de obicei caut si alte articole referitoare la un subiect pentru a incerca sa cern cat mai bine informatia si a cauta adevaratul sens al informatiei. tinem aproape de tine draga Sorina si nu baga in seama micile noastre neintelegeri pe care le consider normale in conditiile date ale societatii noastre. PS: sa ma iertati daca am scris cu mai multi de i, dar asta este un semn specific mie :)))

Nelu Europeanu spunea...

Solutia de salvare este votul obligatoriu sau cei care gandesc sa porneasca o cruciada contra prostiei si sa iasa la vot pentru a elimina influenta prostilor. Chiar daca nu va incanta niciun politician, votati pentru echilibru cu o formatiune opusa celei cu scor mai mare. Asa nu vamai realiza nimeni un tavalug de 80%.

Anonim spunea...

Victor Viorel vrea pentru Romania orice vrea Voiculescu.

chirita lepadatu spunea...

Va luptati cu un dusman puternic si periculos,Victor Ponta si PSD.
Fac orice sa ramana la putere,toata comanda PSD din ROU poarta in spate aprox. 3000 de ani de puscarie,asa ca este exclus sa piarda puterea.
Poate numai prin revolte made Ucraina,Bulgaria.