miercuri, februarie 26, 2014

La moartea USL...



S-a râs copios. Când, de fapt, Victor Ponta, Crin Antonescu și Dan Voiculescu ar fi trebuit să-și ceară scuze în fața poporului român.

7,4 milioane de oameni și, ulterior, 4,3 milioane de voturi au încredințat cea mai puternică alianță politică din România ultimilor 22 de ani să le îndeplinească dorințele. Tot ce-au vrut românii a fost să trăiască mai bine. Au votat însă o minciună, a câta oare?! USL, uniunea mamut a României s-a făcut praf și pulbere pentru că existența ei a fost construită, în mod exclusiv, pe-o idee falsă, propagată până la paroxism în ultimii 8 ani. Românii atât au auzit. Și au auzit continuu: "Jos Băsescu". Așa, l-au identificat pe Președinte cu toate relele din viața lor. A fost o denaturare intenționată a adevărului, împachetată în zeci de mii de feluri și extrem de intens propagată încât, inevitabil, în mintea oamenilor, minciuna USL a devenit pentru ei, în mod automat aproape, adevăr suprem.
Numai că, în realitate, odată ce USL a preluat Puterea a arătat că, în fapt, fundamentul real al alianței nu a existat. Și nimeni n-a părut niciodată să-l caute. Ca atare, niciun proiect important pentru români n-a fost realizat, nicio reformă, nimic n-a fost dus până la capăt iar viața oamenilor a rămas la fel e ca și până înainte. Fatalmente, după trei ani de alianță și un an și nouă luni de guvernare, uriașul USL cu picioare de lut s-a prăbușit, în mod paradoxal, în hăul minciunilor, micimii, infracțiunilor și intereselor lui.
O cădere cu o asemenea viteză și magnitutine nici chiar România n-a mai văzut până acum.

La decesul USL, s-a resetat toată scena politică din România. Echilibrul sănătos pentru o democrație a fost restabilit. Intrarea PNL în Opoziție și perspectiva unui guvern cu susținere maximă de 55% în Parlament diminuează, în mod categoric, orice fel de abuz de putere. Într-un stat membru NATO și al Uniunii Europene, partener strategic și statornic al Statelor Unite, va fi mult mai dificil pentru Guvernul social-democrat al lui Victor Ponta să mai dea, ca până acum, lovituri constante statului de drept.
În plus, cu o fragilă susținere parlamentară, experiențele românești nu-i garantează premierului român că va supraviețui în funcție până la final de an. Nici șefia de partid nu-i este asigurată. Într-un an complicat, cu alegeri europarlamentare și două tururi de scrutin prezidențiale, practic, din acest moment, orice se poate întâmpla. Conturarea unui puternic pol de dreapta care să susțină echilibrul puterilor în stat, independența Justiției și continuarea luptei anticorupție va fi coșmarul Executivului Ponta 3. N-ar fi o surpriză pentru nimeni dacă Guvernul va continua pe linia deja consacrată. Va exista însă Opoziție reală. Și asta va însemna ceva.

La finalul USL, orientările stategice ale statului român nu vor mai putea fi puse așa ușor în discuție. Dacă până acum, în mod tradițional aproape, fiecare președinte al PSD și candidat social-democrat la Președinție a făcut cu ochiul Rusiei și chiar și Chinei, acum, în an prin excelență prezidențial, România pare, mai dispusă decât oricând să-și respecte pe termen lung angajamentele asumate. Sau măcar mai are o șansă. Să ne aducem aminte: Adrian Năstase adora China. Iubirea-i nebună s-a transformat în dosar penal iar candidatul la Președinție este acum în pușcărie. Mircea Geoană chiulea din Consiliul Suprem de Apărare a Țării ca să plece-n Rusia cu avionul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Și tot pe mâna lui Vîntu a pierdut. Acum, Victor Ponta se duce să-și facă un selfie, la Soci, cu Victor Ianukovici și să de mâna Vladimir Putin și Dimitri Medvedev. Când toți marii lideri occidentali ocolesc zona, nici asta nu e de bine deloc.
În ultimii 20 de ani, în România, niciun șef de stat nu s-a comportat așa.

Cel mai important pentru stabilitatea României este că prăbușirea USL a prins toate instituțiile anticorupție și de forță stabile, pe picioarele lor. După dese lovituri legislative, Marțea Neagră, modificări de Cod Penal, promovarea legii amnistiei și grațierii, nenumăratele atacuri la temelia și în fruntea instituțiilor, ultima dorință de mutare a Serviciului de Telecomunicații Speciale, USL ajunsese să devină un real pericol la întreg sistemul de siguranță națională al României. Numai că odată ruptă Uniunea, cu o Opoziție fragmentată și chiar și în linii vagi conturată, va fi mult mai greu pentru toate grupările infracționale ale partidelor să omoare în România Justiția oricât ar vrea. În pericol erau Curtea Supremă de Justiție, DNA, CCR, CSM și structurile de securitate națională.
De ieri însă, toți pușcăriabilii puternici ai Puterii pentru care s-a făcut scut trăiesc un nou vis urât. E adevărat că lupta anticorupție nicăieri nu este ireversibilă, dar realitatea a demonstrat că tot ce s-a clădit, cu mari eforturi, în ultimul deceniu,  nici se mai poate opri chiar așa ușor.

La pierirea USL, Victor Ponta are șansele cele mai mici să devină Președinte al României. Crin Antonescu în Opoziție va fi ucigător pentru viitorul politic al premierului și președintelui PSD. În primul rând, îl va eroda serios, îi va fi unul dintre cei mai puternici și credibili adversari. În al doilea rând, vorbim despre capacitatea reală a premierului de-a face față: în defensivă și nici în ofensivă, Victor Ponta nu știe să joace. Și nu în ultimul rând, dintr-o potențială confruntare la Președinție Victor Ponta-Crin Antonescu, va curge mult sânge politic. Cu certitudine, Victor Ponta, așa cum deja se vede, nu-i va putea supraviețui lui Crin Antonescu aproape deloc.
Dacă președintele PNL reușește să se mențină, fără fluctuații, în liniile ultimei luni, apărând statul de drept, fără a obstrucționa Justiția, dacă nu se mai războiește cu Occidentul și partenerii strategici ai țării, în timpul acesta traversând și deșertul Opoziției, are o mică șansă de reușită.
Dacă nu, va rămâne omul care l-a boscorodit, pe bună dreptate, pe Mircea Geoană și apoi i-a pus, în 2009, la prezidențiale, două milioane de voturi pe masă, care, în 2012, a participat activ la subrezirea statului de drept pentru ca, mai apoi, să-l apere, căruia-i era frică de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Apoi nu i-a mai fost.
Asemenea oscilații majore, în cariera unui om politic, sunt fatale. Nu se poate bizui nimeni pe tine, nu poți fi partener de nădejde la șefia unui stat, dacă nu ai valori și principii. Dacă, în esență, nu crezi cu adevărat în ceva.

Când s-a stins USL, Victor Ponta a rămas și într-o teribilă coaliție toxică, în dreapta cu Sebastian Ghiță și, în stânga, cu Dan Voiculescu. Doi oligarhi nocivi, extrem de puternici care, practic, l-au capturat pe premierul României și nimeni nu știe dacă vreodată va mai ieși întreg din chingile lor. Poate cu ocazia asta se vor separa mai bine și apele în presă. Să intoxici populația, să mistifici realitățile țării, să cumperi în neștire tot ce mișcă, să ameninți jurnaliști, sunt practici de sorginte sovietică. Așa cum s-a văzut în 2009, nici blocurile mediatice, în România, nu garantează nici măcar Președinția. Indiferent de câte fluxuri financiare ai avea.
Victor Ponta, fost procuror cu rezultate modeste, a mai rămas și cu eticheta minciunii, a apărării tuturor corupților și infracțiunilor ajunse și semnate chiar pe masa Guvernului pe care-l conduce. Crin Antonescu s-a eliberat, dar nici el nu e exonerat total de răspundere. După eșecul USL, inevitabil, creditul se duce tot spre președintele Băsescu.

Așa cum a promis în campanie, USL "s-a ținut de cuvânt". "S-a făcut" atâta "dreptate" încât, în final, s-au omorât. Între ei și pentru ei. Nicio clipă și nicidecum pentru voi.

P.S. La începutul și la sfârșitul postării, am încărcat câteva clipuri ale USL din 2012. Comentariile sunt de prisos.

   






3 comentarii:

Anonim spunea...

Stimata doamna, putem oare scrie vreun comentariu la dv pe blog fără teama de a fi cenzurați???

Daniel A. spunea...

Doar nu credeți în această ruptură a USL, nu?

Cred că trebuie să mă apuc iar de scris.

Anonim spunea...

Daca mi-ar fi zis cineva in '90 ca in 2000 o sa-l votez pe Iliescu, as fi promis sa fiu un nou Mucius Scaevola :)
Cand ma gandesc ca s-ar putea sa pui stampila pentru Perna-voda...
Of, of, of