luni, martie 31, 2014

Cine și cu cât a finanțat USL pentru alegeri. De unde au venit banii. (Partea I)

Lista donatorilor Uniunii Social Liberale. PERSOANE FIZICE care au făcut donații în anul 2012 a căror valoare cumulată depășește baremul de 10 salarii minime brute pe țară:

Donatori inediți sau sume impresionante:

Dan Voiculescu- 225.646 de lei ( 21 Noiembrie și 4 Decembrie 2012) înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Președinte fondator al PC, mogul, a candidat pentru funcția de senator în Colegiul nr.8 București pe care a câștigat-o. A demisionat din Parlament pe 28 Ianuarie 2012, ceea ce a determinat mutarea procesului privind privatizarea ICA, în care era judecat, de la Curtea Supremă de Justiție, la Tribunalul București. Ulterior, a fost condamnat, în primă instanță, la 5 ani de închisoare cu executare, sentința nefiind definitivă. A fost trimis în judecată de DNA, pentru complicitate la șantaj și în dosarul Sorin Alexandrescu.

Sebastian Aurelian Ghiță- 90.000 de lei ( 23,26,27, 28 Noiembrie și 6 Decembrie 2012) înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Prieten al premierului și președintelui PSD, Victor Ponta, oligarh, a candiat într-un colegiu din Prahova devenind deputat. Trimis în judecată în dosarul Tracia- Asesoft, în care faptele s-au prescris, achitat pe fond.

Alexandru Iacobescu- 25.000 de lei ( 4 Decembrie 2012) ), cu 5 zile înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Director general RTV, persoana căruia Sebastian Ghiță i-a împrumutat 90,3 milioane de euro, prieten al premierului Victor Ponta, prieten al lui Sebastian Ghiță. Nu a candidat în alegeri.

Vlad Dumitru Iacobescu- 11.000 de lei  (4 Decembrie 2012) ), cu 5 zile înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Fratele lui Alexandru Iacobescu, directorul general RTV. Potrivit Rise Project, Vlad Iacobescu controlează mai multe firme în relaționare cu Sebastian Ghiță. Nu a candidat în alegeri.

Cosma Andreea- 25.000 de lei (29 Noiembrie 2012), cu 10 zile înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Este fiica președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, urmărită penal pentru evaziune fiscal și spălare de bani, pusă sub control judiciar. Nu a candidat în alegeri. Tatăl său a fost reținut inițial de DNA, acum este pus sub control judiciar. Pentru fratele său, Vlad Cosma, DNA a cerut arestarea, Parlamentul României, prin votul PSD, nu a aprobat cererea de ridicare a imunității. Este pus sub control judiciar.  

Nicușor Constantinescu - 200.000 de lei ( 21 Mai și 1 Iunie 2012), înainte de alegerile locale din 10 Iunie 2012 când a candidat la șefia Consiliului Județean Constanța pe care a și câștigat-o. Acum este urmărit penal de DNA în mai multe dosare. Inițial, a fost reținut de DNA. Trimis în judecată în dosarul "retrocedărilor ilegale".

George Becali (Gigi Becali) - 214.000 de lei( 23 Octombrie și 7 Noiembrie 2012), înainte de alegerile parlamanetare din 9 Decembrie 2012. Pe atunci proaspăt membru PNL, patron al echipei de fotbal Steaua, a candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul nr. 25 București pe care l-a câștigat. A fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Schimburilor de terenuri, acum este în penitenciar.  

Mihail Vlasov- 13.618 lei ( 7 Decembrie 2012) cu două zile înainte de alegerile parlamentare din 9 Decembrie 2012. Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, reținut pe 19 Martie 2014 de către DNA pentru infracțiunea de trafic de influență. Potrivit DNA, Vlasov a pretins de la un denunțător suma de 1 milion de euro, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj Internațional, promitând că îi va determina pe aceștia să pronunțe o soluție faborabilă denunțătorului. A fost arestat preveniv pentru 30 de zile. Nu a candidat în alegeri.

De menționat că nici Victor Ponta și nici Crin Antonescu nu se află pe lista donatorilor USL, potrivit documentului Autorității Electorale Permanente. Pe listă se află doar soțiile care nu au candidat în alegerile din 2012.

Daciana Octavia Sârbu- 160.000 de lei ( 21 Noiembrie și 7 Decembrie 2012), înainte de alegerile parlamentare din 9 Decembrie 2012. Soția premierului și președintelui PSD nu a candidat fiind europarlamentar.

Adina Ioana Vălean- 10.000 de lei ( 28 și 29 Noiembrie 2012) ), înainte de alegerile parlamentare din 9 Decembrie 2012. Soția președintelui PNL nu a candidat fiind europarlamentar.

Alți donatori pentru USL : Calimente Adrian, Calimente Mihăiță, Dolineaschi Andrei, Adam Ioan, Niță Constantin, Roman Petre, Căncescu Aristotel Adrian, Eugen Nicolicea, Lăpușan Remus, Nicoară Petre, Uioreanu Horia, Uioreanu Elena Ramona, Cernea Remus, Voicu Mădălin, Mitrea Manuela, Hasotti Puiu, Vasilescu Lia Olguța, Voicu Mihai, Voinea Florea, Durbacă Eugen, Ciucă Liviu Bogdan, Popescu Dumitru Dian, Greblă Toni, Iana Gheorghe, Popeangă Vasile, Călinoiu Ion, Cârciumaru Florin, Toma Ion, Pocora Cristina Ancuța, Neacșu Marian, Ciupercă Silvian, Stanciu Anghel, Pandele Florentin Gabriel, Stroe Radu, Firea Gabriela, Ursache Mircea, Nicolae Șerban, Chelaru Ioan, Bădescu Iulian, Oprea Ștefan Radu, Roșca Mircea, Savu Daniel, Nosa Iuliu, Taloș Mirel, Mîrza Gavril, Stan Ioan, Fiscuci Marian, Răducanu Ioan, Ardelean Ben-Onu, Grapini Maria, Belacurencu Trifon, Bălan Ion, Silistru Doina, Birchall Ana, Crețu Gabriela, Frâncu Emilian, Miron Tudor Mitrea, Naghi Gabriel, Victor Ciorbea, Mutu Gabriel, Florea Damian, Mironescu Răzvan, Sturzu Mihai.  

Total: 14.362.087,76 lei = 3.227.435,4 euro


Lista donatorilor Uniunii Social Liberale .PERSOANE JURIDICE care au făcut donații în anul 2012 a căror valoare cumulată depășește baremul de 10 salarii minime brute pe țară:

Donatori inediți:
-         O multitudine de firme de pe raza județului Constanța, unde președinte al Consiliului Județean este Nicușor Constantinescu, urmărit penal și, inițial, reținut de DNA și unde primar al orașului este Radu Mazăre, urmărit penal de DNA. Ambii în mai multe dosare, în altele deja trimiși în judecată.
-         SC. RCS&RDS S.A- 84.000 de lei (25 Mai și în 21 Noiembrie 2012), înainte de alegerile locale din 10 Iunie și parlamentare din 9 Decembrie.


Total: 2.193.124,50 lei= 492.837 euro

Mai jos, documentul Autorității Electorale Permanente ce poate fi consultat.

  Usl



2 comentarii:

politicstand spunea...

Mi se pare mie sau nobilul Vlasov e cam zgârcit? Ori o fi pierdut la ruletă și atâta i-a mai rămas în buzunarul de la frac?

Anonim spunea...

De unde au avut banii aceștia ? Si cum oameni care declara ritos ca trăiesc numai si numai din salariu au ajuns sponsori ? Au făcut vreun împrumut la CAR si plătesc acum rate? ANI ar trebui sa vadă aceste liste ! Este imoral sa mai credem ca in realitatile politice de azi cineva si-a vândut o proprietate sau a luat un împrumut cu dobânda pentru a dona banii PARTIDULUI ! ANI se aude?